Чи потрібно приймати полівітамінні комплекси?

Чи потрібно приймати полівітамінні комплекси?

Більшість людей живе у стані хронічного авітамінозу. Цей стан для них такий звичний, що вони вже стали його сприймати за норму і навіть не можуть собі уявити наскільки краще могли б себе почувати, доповнивши свій раціон полівітамінними комплексами.

Ще з дитинства нам усім відомо , що вітаміни, мікро та макроелементи містяться в їжі. І навіть побутує думка, що всі необхідні вітаміни ми отримуємо з їжею, тому додатковий їх прийом не є обов’ язковим. У нас в Україні прийнято вживати вітаміни лише під час хвороби, вірусних епідемій, вагітності, весняного авітамінозу та інших крайніх випадків, коли признаки їх нестачі явно дають про себе знати. А на просторах інтернету на рахунок прийому вітамінів існує безліч противорічивих думок. Є думка, що в синтетичній формі вітаміни не засвоюються в організмі. Це питання доволі неоднозначне, і щоб його прояснити, треба написати цілу окрему статтю.

Звісно, що краще віддавати перевагу живим полівітамінним комплексам, які виготовлені виключено з натуральних компонентів (фруктів, овочів, дріждів). Натуральні вітаміни краще засвоюються організмом і передозування ними не можливе, їх можна споживати не залежно від прийому їжі, навіть на голодний шлунок без побічних ефектів. Але такі вітаміни по своїй вартості дорожчі від синтетичних аналогів більш ніж вполовину. Тому вибір вітамінного комплексу залежатиме від вашого бюджету. Якщо ж вибирати поміж синтетичними вітамінами і їх відсутністю, тоді звісно ж краще споживати синтетичні. Але все ж таки, якщо ви віддали перевагу синтетичним полівітамінам, то на відміну від натуральних, їх не бажано приймати на постійній основі, а курсами. Потреба у вітамінах виростає в осінньо-зимовий період, після перенесення хвороби, при вагітності та годуванні грудьми або тоді коли ви відчуваєте в цьому потребу. Знижений імунітет, підвишена втомлюваність, зниження настрою, поганий стан шкіри, волосся, нігтів – це перші ознаки нехватки вітамінів в вашому організмі.

Гіповітаміноз не слід недооцінювати. Він дуже негативно відображається на стані загального самопочуття та здоров’ я в цілому.
Я б навіть сказала, що більшість людей живе у стані хронічного авітамінозу. Цей стан для них такий звичний, що вони його вже стали сприймати за норму і навіть не можуть собі уявити наскільки краще могли б себе почувати, доповнивши свій раціон полівітамінними комплексами.
Але заважає це людям зробити наступний міф – “Усі необхідні нам вітаміни містяться в продуктах харчування”. Давайте розберемось, чи дійсно наш звичний раціон харчування покриває добову норму вітамінів, мікро та макро елементів.
Добова норма, на аглійській мові звучить “Daily Values”- це те, що необхідно організму спожити за день, для його повноцінної роботи. Сюди входять калорії, білки, жири, вуглеводи, амінокислоти, вітаміни, макроелементи та мікроелементи. До прикладу, більшість з нас знає, що добова норма калорій для дорослої людини становить в середньому 2000 на добу. Добова норма визначена світовими організаціями по контролю за харчуванням. І слід зазначити, що для дорослих, спортсменів, літніх людей, вагітних, годуючих жінок, дітей ця норма буде різною.
В таблиці приведені добові дози вітамінів для дітей, дорослих жінок та чоловіків, літніх людей.

http://kakievitaminy.ru/kalkulyator-vitaminov-i-mineralov

А тепер, згідно цієї таблиці проаналізуйте свій денний раціон харчування і визначте самі для себе, чи потребуєтесь ви в додатковому прийомі мультивітамінних комплексів. Ніхто не може вам цього визначити окрім вас самих, бо це залежить від вашого харчування. Адже раціони харчування людей різняться, хтось більше споживає фастфудів, рафінованих продуктів, випічки та солодощів, а хтось віддає перевагу фруктам, овочам у сирому вигляді. Також, окрім харчування слід враховувати стресові фактори, шкідливі звички, екологічну обстановку у якій ви проживаєте, чи є в вашому регіоні йододефіцит та інші фактори. Для людини, яка перебуває у хронічному стресі та проживає в мегаполісі, людині, яка нещодавно перенесла хворобу потреба в вітамінах буде вищою ніж добова норма. Курцю до прикладу, вітаміну С слід споживати на 25% більше від загальноприйнятої добової норми. Вагітним та годуючим жінкам добові норми вітамінів будуть значно вищими і іншими по співвідношенню між собою. Отже, полівітамінний комплекс та дозування потрібно підбирати для себе індивідуально, враховуючи усі особливості та фактори.

В інтернеті є таблиці де вказано скільки вітамінів та мінералів припадає на 100 грамів конкретного продукту. І на основі таких таблиць дуже легко перевірити чи отримуєте ви свою денну норму вітамінів та мінералів з вашого традиційного раціону харчування. До прикладу, 100 грамів яєчниці буде містити в собі вітаміну А – 0.25 мг., В1 – 0.07 мг, а вітаміну С – ні граму. А калорій близько 200. Біда традиційного сучасного харчування в тому, що щоденні продукти харчування, присутні в нашому раціоні, містять велику кількість калорій і мізерну кількість вітамінів. Чому ми відчуваємо голод? Голод це природній сигнал організму про те, що нам треба поповнити запаси не лише калоріями, а й вітамінами, мінералами, амінокислотами та іншими життєво необхідними йому речовинами. Коли ж ми споживаємо ту їжу, яка містить тільки багато калорій і мізерну кількість вітамінів – організм не насичується корисними елементами, тому просить ще їжі. Якщо людина, замість того щоб дати організму необхідну кількість вітамінів, починає споживати ще більше і більше калорійних продуктів – в результаті вона отримує ожиріння, а авітаміноз як був так і залишається. Якщо ж людина сідає на дієту і обмежує себе в калоріях, не споживаючи при цьому вітамінів, довго на такій дієті вона не протримається, а вийшовши з неї швидко набере  втрачене. Тому забезпечення себе необхідною вам добовою кількістю вітамінів та мінералів – це вагомий крок до схуднення і оздоровлення організму в цілому.
Якщо на сніданок ви випили 50 мл. кави і з’ їли 200 г. сиру, то вітаміну С ви отримали 1 мг. Якщо ваш обід складав 50 грамів гов’ ядини, 200 грамів рису заправленого олією і ломтик білого хлібу – вітаміну С ви практично не отримаєте. Повечерявши макаронами приправлених кетчупом – вітаміну С ви також не отримаєте ні граму. Добавивши в цей раціон 100 грамів яблука по сезону ви отримаєте – 0.16 мг вітаміну С. В цілому в такому випадку, за день ви спожили – 1.16 мг. вітаміну С, а потрібно 75-90 мг. Аналоги можна проводити з будь якими вітамінами. Тільки слід враховувати, що овочі та фрукти в таблицях приведені сезонні. Фрукти і овочі не по сезону дуже бідні на вітаміни.
Щоб забезпечити себе усіма необхідними вітамінами та мінералами можна відрегулювати свій раціон харчування, включивши в нього більше овочів, фруктів та зелені. Наприклад, щоб отримати добову норму вітаміну С вам слід буде з ‘ їсти 800 г. яблук або бананів., або ж 2-2,5 лимона в день! І це при тому, що вітамін С розповсюджений і міститься в більшості продуктів.
Чому ж в наш час ми не можемо отримати всі необхідні нам корисні елементи із їжі?
Перша вагома причина це те, що в нинішній час зафіксовано виснаження грунтів по всій земній кулі. Це пов’ язано з загальним порушенням екоситеми планети в цілому. Сюди відноситься нещадна експлуатація грунтів під землеробство. Адже відомим фактом являється те, що земля час від часу повинна відпочивати від посівів та засаджень, щоб відновити в своєму грунті всі природні мінерали у достатньому обсязі, які вона щоразу віддає рослинам. Друга причина це – використання в аграрній промисловості штучного удобрення земель, пестицидів, гербіцидів, ядів, нітратів.
А третьою, не менш важливою причиною являється рафінація продуктів харчування. Білий рафінований цукор, сіль, мука, більшість круп, рафіновані олії являються продуктом промислового очищення від своїх природніх домішок (клітковини, висівок тощо, ядра зерна) з якими втрачається більшість цінних вітамінів та мінералів. Натомість в них лишаються лише одні калорії, вуглеводи та крохмал. До прикладу звична нам рафінована сіль містить лише натрій, хоча природня неочищена сіль окрім натрію містить в собі цілу низку мінералів: кальцій, магній, залізо, цинк та ін. елементи.
Отже я вам надала загальну інформацію, а ви на її основі маєте самі для себе зробити висновок, чи вистачає вам особисто вітамінів з вашого раціону харчування і знайти для себе самостійну відповідь.

Для себе я свій висновок зробила. І не залежно від того, що я намагаюсь харчуватися їжею максимально багатою вітамінами, мені все ж таки доводиться час від часу пропивати полівітамінні комплекси.

Отже є два метода досягти добової норми усіх необхідних вам вітамінів і мінералів. Або ви відрегулюєте своє харчування, що на практиці в наш час зробити буде не так просто. Або ви постійно чи періодично будете приймати полівітамінні комплекси. Рішення за вами.
Але якщо ж ви все таки вирішили, що вітаміни вам потрібні, я раджу вам зі свого власного досвіду купувати вітаміни в США. Чому саме там? Тому що кожна марка, яка поступила на ринок США строго перевірена на державному рівні і повинна відповідати усім вимогам контролю за якістю продукту. В магазинах США високий контроль товарів. Отже там набагато менша ймовірність наткнутися на підробку чи прострочений товар. Якість американської продукції значно вища ніж української, а ціни навпаки нижчі. Чітко указані всі інгрідієнти, які присутні в вітамінах, жодна інформація не замовчується. Ефект від вітамінів ви гарантовано отримаєте і будете приємно здивовані.

Я купую вітаміни та біодобавки в магазині iHerb https://www.iherb.com/?rcode=PWK063
Це один з небагатьох магазинів, де є пряма доставка в Україну. Як замовити з цього магазину читайте тут
Як правильно обрати вітаміни на iherb читайте тут