Як правильно вибрати Омегу-3

Як правильно вибрати Омегу-3

Ця стаття навчить вас розбиратися в складі препарату Омега-3 та допоможе вам підібрати якісний, екологічно чистий, ефективний препарат.

За своїми власними спостереженнями я помітила, що більшість людей при виборі Омеги-3 орієнтується на дешеву ціну. Багатьом з них відомо що Омега-3 корисна для здоров’я та красоти, необхідна дітям для успішного розумового розвитку, але при цьому люди не мають більше ніякої про неї інформації. А часто сама бюджетна за вартістю Омега 3 не містить у своєму складі цінних амінокислот, або містить їх в такій мінімальній кількості, що їх замало навіть для профілактики, не кажучи вже про терапію. Наприклад, людина купує Омегу 3, як добавку для терапії гіпертонії, пропиває місяць і вона їй абсолютно не допомагає, а ще й в додачу з’являються побічні дії по типу печії та відрижки, через велику кількість жиру в препараті. Отже, щоб отримати від добавки Омега 3 користь, необхідно розбиратися в дозуванні і вивчати склад препарату обов’язково! Ця стаття навчить вас розбиратися в складі препарату Омега 3 та допоможе вам підібрати якісний, екологічно чистий, ефективний препарат. Тут немає нічого складного. Зазвичай у складі Омега 3 містяться амінокислоти DHA і EPA, риб’ячий жир, іноді може зустрічатися вітамін Е, А, D.

На що ви повинні в першу чергу звернути увагу? У складі препарату обов’язково повинні бути присутні амінокислоти DHA і EPA! Бо саме ці речовини чинять терапевтичну дію і дають усі ті ефекти, які перечислені в статті Для чого нам потрібна Омега 3. DHA і EPA повинні бути в достатньому дозуванні і в своїй сумі складати не менше ніж 500 мг. в добовій нормі. Щодо екологічності та якості добавки, сировина повинна бути добута в екологічно чистому регіоні ідеальний варіант це Норвегія. Також часто трапляється сировина із Чілі в більш бюджетних добавках. Добавка обов’язково повинна бути очищена від ртуті та інших шкідливих домішок. Як правило усі добавки які поступають на ринок у США, цю перевірку проходять.  Якщо на упаковці присутня позначка Fish oil – це жир з самого м’яса риби. Позначка Liver oil говорить про те, що жир добутий з печінки риби і він являється більш бюджетним варіантом за попередній. Окрім амінокислот в такому жирі можуть бути пристуні вітаміни D і А. Риб’ячий жир з печінки риби  застосовувався в радянські часи для поповнення організму вітаміном D для профілактики рахіту, адже синтетичного вітаміну D на той час не було. І в багатьох людей, яким довелося приймати його в дитинстві склалось негативне враження про риб’ ячий жир. А все це тому, що в радянські часи не були витримані норми зберігання риб’ячого жиру. Його необхідно тримати в холодильнику, міцно закритим, подалі від сонячних променів  і використовувати свіжим, адже з часом він окисляється. Звідси такий гіркий смак. Риб’ячий жир сучаних американських брендів, звісно ж, нічим не схожий на “радянський”. Він не гіркий і переважно зберігається в капсулах, які захищають його від псування та окислення, запах риби хоч і присутній, але це приємний не різкий запах свіжої риби. Тому не бійтеся приймати сучасний риб’ ячий жир. Він не має нічого спільного з тим риб’ ячим жиром радянських часів. А приймаючи його в капсулах, ви взагалі не відчуєте його смаку та запаху.

Якому виробнику слід надавати перевагу? Хочу зазначити, що особисто мені серед відчизняних виробників ще жодного разу не зустрічалась добавка Омега 3, яка б відповідала усім вимогам якості, які я перерахувала вище. На упаковках частіше всього не вказана інформація про сировину – виготовлена вона з м’яса риби чи з печінки, інформація про її очищення, та відсутня інформація про наявність DHA і EPA у складі.  Тому я особисто вам рекомендую замовляти Омегу 3 в США. Тут до кожного продукту вказаний чіткий склад і він перевірений на якість. Таким чином ви не ризикуєте купити кота в мішку.

Якими повинні бути дозування DHA і EPA? Cама мінімальна терапевтична доза DHA і EPA в сумі має становити не менше 500-1000 мг. на добу. Такі дозування необхідно приймати в профілактичних цілях всім, як добавку до раціону харчування. Дітям необхідно приймати 1000-1200 мг. DHA і EPA на добу і DHA для дітей в процентному співвідношенні повинно становити більше ніж 30%.

Терапевтичний ефект – 1500-3000 мг. DHA і EPA на добу. Конкретно ваше дозування повинен визначити лікар.

І от якщо мова йде саме про терапію добавкою, то тут уже грає роль кількість жиру в денній нормі. Адже коли жиру у складі препарату багато, його не можливо буде випити більше аніж максимальну денну норму. В протилежному випадку ви вип’єте дуже багато жиру і це може негативно відзначитись на вашому самопочутті. До прикладу візьмемо Омегу 3 фірми Madre Labs і глянемо склад.

https://ua.iherb.com/pr/Madre-Labs-Omega-3-Premium-Fish-Oil-No-GMOs-No-Gluten-100-Fish-Gelatin-Softgels/62118/?rcode=PWK063

В добовій нормі міститься усього 640 мг. амінокислот в сумі, а жиру – 2 мг. Це максимально допустимий об’єм жиру, який ви можете прийняти без побічних дій. Отже прийняти цю добавку в дозі більше 640 мг. буде неможливо, адже ви отримаєте жиру більше ніж 2 мг., що може викликати печію, дискомфорт в шлунку. Особливо слід уважно відноситись до вмісту жиру тим, хто має проблеми з ШКТ.

А тепер, для зрівняння, розглянемо добавку цієї ж фірми, тільки з іншої цінової категорії.

 

https://ua.iherb.com/pr/Madre-Labs-Omega-800-Fish-Oil-Pharmaceutical-Grade-German-Processed-No-GMOs-No-Gluten-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels/65844/?rcode=PWK063

Вміст амінокислот тут – 800 мг. в одній касулі і вони займають 80% капсули. А жиру усього 20%. Ця мізерна доза жиру, дозволяє приймати добавку понад 800 мг., без побічних дій. Через це препарат має дорожчу ціну ніж попередній.

Отже, якщо ви обираєте Омегу 3 для профілактики і обмежені в своєму бюджеті, тоді сміливо можете брати перший варіант. Якщо ви прийматимете його не більше 2 капсул в день, обов’язково з їжею, побічних дій у вас не виникне. Якщо ви при дотриманні всіх норм будете відчувати дискомфорт в шлунку, часту відрижку, печію, якщо ефект від прийому не настане, тоді припиніть прийом цієї добавки і перейдіть на варіант 2 цієї фірми. Щодо мого досвіду, я споживала обидва цих препарата. від прийому першого особисто я  ефекту не помітила. Натомість, Омега 800 через 2 місяці регулярно прийому я помітила, що моя шкіра зволожилась настільки, що кремів абсолютно не потребувала, значно зменшились прояви вегетосудинної дистонії. З мого оточення були зафіксовані ефекти стабілізації тиску, від прийому Омеги 3  разом з препаратом Q10. Покращувалась витривалість при розумових навантаженнях та загальний стан.

Фірма Madre Labs одна з найвідоміших фірм на iHerb. Виробник США, сировина проходить обробку в Германії. Має сертифікацію якості IFOS  – 5 зірок. Це ультраконцентрований риб’ячий жир високої фармацевтичної якості, перевірений на відсутність тяжких  металів та забруднення. Капсули виготовлені з риб’ячого желатину, а не з синтетичних матеріалів. Сировина – анчоуси та скумбрії з Чілі.

До того ж, фірма Madre Labs має добавку, яка містить тільки EPA і добавку, яка містить тільки DHA. EPA cпрямована на підтримку здоров’я серця, а DHA для здоров’я мозку та сітківки ока. В такому разі, в залежності від терапевтичного ефекту, який ви хочете отримати, ви можете приймати ці добавки окремо, або додатково до основної Madre Labs Омеги 3 800.

DHA https://ua.iherb.com/pr/Madre-Labs-DHA-700-Fish-Oil-Pharmaceutical-Grade-German-Processed-No-GMOs-No-Gluten-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels/65843/?rcode=PWK063

EPA https://ua.iherb.com/pr/Madre-Labs-EPA-850-Fish-Oil-Pharmaceutical-Grade-German-Processed-No-GMOs-No-Gluten-1000-mg-30-Fish-Gelatin-Softgels/65839/?rcode=PWK063

Омега 3 для вагітних та годуючих грудьми жінок.

Вагітним жінкам, як і дітям, в основному потрібна DHA амінокислота. Тому пренатальна Омега 3 містить у своєму складі тільки DHA, або ж DHA там в значно вищому співвідношенні ніж EPA. Також в добавці Омега 3 для вагітних знижена кількість вітаміну  А, адже передозування вітаміном А може негативно вплинути на плід. В Америці пренатальну Омегу наряду з вітамінами для вагітних, приймають усі жінки. В Україні в жіночих консультаціях Омегу 3 вагітним жінкам не назначають, просто через незнання про її нестачу та відсталість відчизняної медицини від західної. За рекомендаціями ВООЗ вагітним  жінкам слід приймати Омегу 3 для гармонійного внутрішньоутробного розвитку дитини, для того щоб уникнути небажаних розтяжок і розривів при пологах, для профілактики післяпологової депресії. А ще за останніми дослідженнями вчених, жінки які приймали Омегу 3 при вагітності  скоротили число простудних захворювать у немовлят на ранніх етапах життя. А це погодьтесь, вагома причина, щоб її приймати. Перед прийомом обов’язково проконсультуйтесь з гінекологом, особливо коли ви приймаєте інші ліки, Омега 3 може бути з ними несумісна.  Щодо вибору добавки для вагітних на іHerb, з особистого досвіду раджу вам два препарата, які я приймала особисто, але вже при грудному вигодуванні. Дуже шкода, що я не знала про Омегу 3 при вагітності і отримала всі ті небажані наслідки. Але при грудному вигодуванні ця добавка мені значно допомогла. В мене були проблеми з пам’яттю після пологів. Іноді я хотіла сказати слово і в потрібний момент воно ніби вилітало із голови. Або я могла забути якусь свою дію. Через місяць прийому пренатальної Омеги 3  Garden of Life, Oceans Mom я забула що таке проблеми з пам’ яттю, а ще у мене підвищились розумові здібності. Моя робота пов’язана з людьми і я помітила, що мені легко стало пам’ятати в голові всі деталі та список справ. Але закінчивши прийом, через місяць я помітила, що поступово ефект від прийому Омеги зникає. Я зрозуміла, що слід продовжувати приймати її далі.

Garden of Life, Oceans Mom
https://in.iherb.com/pr/Garden-of-Life-Oceans-Mom-Prenatal-DHA-Strawberry-Flavor-30-Softgels/18250/?rcode=PWK063
DHA – 350 мг., EPA- 15 мг. Фірма Garden of Life випускає якісні добавки та вітаміни з виключно органічним складом з очищеної сировини.

Але ціна Garden of Life для мене є зависокою, я не могла приймати її на постійній основі, отже спробувала замовити більш бюджетний варіант:

Омега 3 Jarrow Formulas DHA

https://in.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Max-DHA-90-Softgels/40615/?rcode=PWK063

Тут в основному DHA. Її вміст – 600 мг. Це висока концентрація. Її перевага в тому, що банки вистачить надовго, у складі 180 капсул. Для профілактики вистачить однієї в день.

Омега 3 дітям.

Для дітей з 6 міс. і до 2-х років найкраще підійде Омега в рідкому стані.
Один з самих кращих варіантів це Nordic Naturals з вітаміном D3

https://in.iherb.com/pr/Nordic-Naturals-Baby-s-DHA-with-Vitamin-D3-2-fl-oz-60-ml/23058/?rcode=PWK063

Дозування високе. Отже добавка ефективна.
DHA – 485 мг., EPA – 350 мг., у складі є вітамін D, який так необхідний дітям в перші роки життя, а також вітамін А.
Якщо ви одночасно вживаєте вітамін D, остерігайтесь його передозування і проконсультуйтесь з лікарем для відкорегування дозування.
Цю добавку можна добавляти дитині в суміш та іншу їжу.
Така ж сама Омега 3 в рідкому стані, з 8 місяців+. Але найкраще вона підійде для старших дітей від 2-х років.
https://ua.iherb.com/pr/Nordic-Naturals-Children-s-DHA-Strawberry-4-fl-oz-119-mL/4193/?rcode=PWK063
Препарат у рідкому стані. Смаку та запаху риби не має. Натомість, має натуральний запах ягід.
DHA – 245 мг., EPA – 175 мг., містить також вітамін D і А.
Дозування амінокислот тут нижчі ніж в попередній добавці, адже розраховані на старших дітей, яким Омеги 3 треба не так багато, як дітям до 2-х років.

Вегетаріанський варіант Омеги 3 Nordic Naturals для дітей, виготовлений з морських водорослів:

https://ua.iherb.com/pr/Nordic-Naturals-Baby-s-DHA-Vegetarian-1-fl-oz-30-ml/46271/?rcode=PWK063

Препарати Nordic-Naturals мають високу якість, гіпоалергенні. Але в рідкому стані швидко окисляються, тому після відкриття флакону, препарат слід зберігати в холодильнику і використати протягом 3 місяців. Після 3 міс. зберігання у відкритому стані, препарат вживати категорично заборонено.

Ефективність обох цих препаратів я перевірила на своїй дитині. Але за відгуками, не кожна дитина погоджується пити риб’ячий жир у рідкому стані. Декотрі діти вперто його випльовують. Для таких випадків ідеальний варіант Омеги 3  у вигляді жувальних цукерок.

Але все ж таки перевага за Омегою в рідкому стані, адже в жувальних цукерках менше дозування DHA – 105 мг. і EPA – 75 мг. Не знаю з чим це пов’язано. Для профілактики вони прекрасно підійдуть, але в лікувальних цілях перевагу слід надати добавці у рідкому стані.

 

Омега 3 вегетаріанцям.

Для тих хто знаходиться на вегетаріанській дієті і не споживає рибу, Омега 3 необхідна просто критично. Вегетаріанці від нестачі DHA і EPA страждають частіше, аніж люди, які харчуються традиційно. Вегетаріанець ніколи не буде прйимати риб’ячий жир. Дехто замінює його олією льону, що не є вірно. Тому що в лляній олії Омега представлена амінокислотою ALA. Безперечно, що вона також необхідна для нашого організму, але вона не замінить DHA і EPA, які містяться тільки в рибі. Але це не є проблемою! Адже багато компаній розробляють спеціальну вегетаріанську Омегу 3, яка виготовлена з морських водорослей. Ось наприклад одна із таких, фірма Source-Naturals.

https://ua.iherb.com/pr/Source-Naturals-Vegan-Omega-3S-EPA-DHA-300-mg-60-Vegan-Softgels/46882/?rcode=PWK063

Весь список з добавками Омега-3 на iHerb:

https://ua.iherb.com/c/efa-omega-3-6-9-epa-dha/?rcode=PWK063

При чому, ви можете там побачити окрім Омеги-3, добавки Омега-6 і Омега-9. В цих добавках організм не потребується, якщо вам їх спеціально не призначив лікар. Омега-6 ми отримуємо занадто багато зі свого раціону харчування, в великих об’ємах вона заважає засвоєнню Омега-3 в організмі, адже являється її антагоністом. Омега-9 без проблем синтезується в організмі із омеги-6 та Омеги-3. Детальніше про це ви можете прочитати в статті Безцінна користь Омега-3

Важливо! Щоб отримати 5% знижки на своє замовлення в іHerb – введіть в кошику промокод – PWK063