Як зупинити випадіння волосся.

Як зупинити випадіння волосся.

Напевне не має такої жінки, яка б не мріяла про густе, здорове та розкішне волосся. Щодня ми втрачаємо біля 50-100 волосин, а замість них виростають нові і цей процес є нормальним. Та час від часу кожна із нас зтикається з посиленим випадінням волосся.  І хоча в більшості випадків надмірне випадіння волосся не призводить до облисіння, та погодьтесь, приємного в цьому дуже мало. Ця стаття про мій власний досвід боротьби з випадінням волосся. В ній я розповім про засоби, які мені допомогли.

 

Та хочу відразу зауважити, що причини випадіння волосся можуть бути різними і тому методи рішення цієї проблеми також будуть різні. Засоби, про які я розповідатиму є універсальними і вони будуть діяти на самі розповсюджені  причини випадіння волосся. Але якщо ви не отримаєте від них ефекту – причина вашого випадіння волосся полягає в іншому. Це можуть бути як проблеми зі здоров’ям так і різкі гормональні перепади в організмі. Прийом деяких медикаментів, гормональних контрацептивів також може призвести до випадіння волосся. В такому випадку вам необхідна консультація лікаря. Я ж розгляну тільки ті причини втрати волосся, які не пов’язані з серйозними збоями в організмі і на які ми можемо вплинути самостійно. Іноді причин таких може бути декілька і тому діяти необхідно комплексно.

Дефіцит вітамінів та мінералів. Це сама розповсюджена причина. Напевне ви самі помічали, що волосся найбільше випадає наприкінці зими та весною, тому що організм після зими найбільше відчуває нестачу вітамінів. Наш організм влаштований таким мудрим чином, що всі необхідні поживні речовини він розподіляє в першу чергу на життєво важливі органи та системи, а вже потім на менш важливі, які не грають роль у його виживанні, наприклад волосся та нігті. Напроти, якщо організму вітамінів не вистачає, він буде їх брати з волосся та нігтів, в результаті чого волосся буде становитися ламким, тонким і швидко випадатиме, а нігті будуть слоїтися та ламатися. Тому розкішне, густе волосся можливе лише при повному достатку усіх необхідних йому поживних речовин в організмі. Про вітаміни для волосся йтиме мова в статті нижче.

Стреси. Є однією з причин випадіння волосся.  Стрес призводить до спазму судин, в результаті чого кровообіг у шкірі голови порушується і поживні речовини поступають до нього в недостатній мірі. При чому стрес призводить не лише до дефіциту поживних речовин, а й безпосередньо руйнує саме коріння волосся. Під тривалою або сильною дією гормонів стресу шкіра голови спазмується і волосяні фолікули деформуються та пошкоджуються, волосся з них росте тонким та ламким або ж взагалі припиняє свій ріст, а фолікула закривається. Якщо причиною випадіння вашого волосся є сильний або постійних хронічний стрес, окрім вітамінів та лікувальних процедур, вам необхідно привести нервову систему в порядок. Можливо для вас будуть корисні формули від стресу на основі вітамінів, амінокислот та трав.

https://ua.iherb.com/c/Stress-Formulas/?rcode=PWK063

Дієти. Самими шкідливими для волосся являються безбілкові дієти. Це стосується також вегетаріанства, веганства та сироїдіння. Такі типи харчування призводять не лише до нестачі білків, а і до нестачі вітаміну В12, заліза – життєво необхідних елементів для волосся. В таких випадках слід подбати про замінники білків тваринного походження, наприклад ввести до раціону білкове спортивне харчування і приймати додатково вітаміни, яких не вистачає у вашому раціоні харчування. Добова норма білка 1 грам на 1 кг. маси тіла. Але необхідно враховувати сюди й рослинний білок який поступає вам з їжею. Тому в ідеалі краще ваші індивідуальні дози добавок визначити з дієтологом.

https://ua.iherb.com/c/protein-shakes/?rcode=PWK063

Пологи.  Пологи це сильний стрес для організму жінки, мобілізація усіх її ресурсів. При чому волосся випадає не відразу на наступний день після стресу, спочатку воно проходить стадію відмирання, яка триває три місяці, а потім випадає. Тому найбільший пік випадіння волосся після пологів чи будь якого сильного стресу приходить на три місяці після нього. Багато жінок починають хвилюватися з цього приводу  і вважають що волосся випадає через грудне вигодовування. Хоча насправді, волосся після пологів випадає одинаково як в годуючих, так і не годуючих мам. І з цього приводу не слід хвилюватися, тому що цей процес є природнім. Під час вагітності організм готувався до такого випобування і вирощував волосся з запасом. Напевне ви помітили, що в період вагітності волосся майже не випадало.  Якщо все ж таки випадіння волосся вам дошкуляє, ви  можете приймати вітамінні комплекси для вагітних та годуючих мам та робити маски для волосся, які я описала нижче.

https://ua.iherb.com/c/multivitamins-prenatal/?rcode=PWK063

Фарбування волосся. Ця причина являється загальновідомою. Аміак та гідроксид амонію які міститяться в фарбах для волосся проникають в його коріння та пошкоджують фолікули. Перекис водню також шкодить корінню волосся і може стати причиною його сильного випадіння. Обирайте фарби для волосся, які не містять шкідливих речовин у складі.

https://ua.iherb.com/c/hair-coloring?/?rcode=PWK063

Коли у мене з’явилася проблема випадіння волосся, я вже була знайома з магазином іHerb і купувала продукцію з цього магазину. Отже моя задача вирішилася сама собою. На іHerb є все, що необхідно для волосся і в хорошій якості.

Перше що я хочу відзначити це  Магнієву олію Life Flo Health. Це натуральний висококонцентрований розчин хлориду магнію добутого з древніх відкладів  Цехштейнского моря. Це засіб №1 в боротьбі з випадінням волосся, стимулятор його росту, допоможе не лише зупинити випадіння волосся, зміцнити його корені  та прискорити ріст, а й відновить “сплячі” фолікули, які по тим чи іншим причинам деформувалися і волосся з них перестало рости. Принцип дії магнієвоїх олії заключається в зігріванні шкіри голови, вона може навіть попікати, але саме завдяки такому різкому стимулюючому ефекту кров приливає до фолікул, несе їм усі поживні речовини і вони відновлюються, незабаром з них починає рости нове волосся. Окрім стимуляції, шкіра голови отримує необхідний їй магній. Магній чинить розслаблюючу дію, знімає спазми шкіри голови та судин, завдяки чому фолікули випрямляються та повертаються до своєї природньої форми. Магнієву олію необхідно наносити перед кожним миттям волоссся на шкіру голови та злегка втерти її в шкіру масажними рухами. Надіти шапочку для волосся і тримати маску 1,5 години. Після чого помити голову. Остерігатися попадання олії в очі. Магнієва олія легко змивається шампунем. На відміну від інших олій вона не посилює жирність волосся, а після її використання воно навпаки довше лишається чистим.

https://ua.iherb.com/pr/Life-Flo-Health-Pure-Magnesium-Oil-8-oz-237-ml/33840/?rcode=PWK063

Але однієї стимуляції та розслаблення шкіри голови не буде достатньо, якщо в організмі не вистачає вітамінів та мікроелементів. Кров, яка приливатиме до фолікул повинна нести в собі усі поживні речовини, які необхідні для росту волосся. Тому паралельно з використанням магнієвої олії слід приймати хороший полівітамінний комплекс, у якому будуть усі необхідні елементи для росту волосся.

Я приймала Полівітамінний комплекс Alive для жінок. Мою увагу привернуло те, що їхній склад повністю відповідає жіночим потребам. А також в комплексі цих вітамінів є спеціальна суміш для волосся, шкіри та нігтів: трава хвощу, MSM, екстракт виноградних кісточок, необхідні для волосся вітаміни як біотин, мідь, магній, залізо, цинк, вітаміни групи В та інші. Вітаміни в цьому комплексі знаходяться в високих дозах, що допомагає за короткий час ліквідувати їх нестачу.

https://ua.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Alive-Once-Daily-Women-s-Ultra-Potency-Multi-Vitamin-60-Tablets/39614/?rcode=PWK063

Також ефективні проти випадіння волосся полівітамінні комплекси для волосся, шкіри та нігтів, де враховані усі необхідні вітаміни та мінерали у певних дозуваннях. Одним з таких комплексів є Country Life, Maxi Hair Plus В цьому комплексі міститься 5000 мкг біотину, це терапевтична доза. Біотин – один з найважливіших вітамінів для волосся, який зміцнює його коріння, сприяє виробітку кератину, необхідного компоненту для волосся. Про те, випадіння волосся спричинено не лише нехваткою одного біотину. В вітамінах Alive біотин в  в профілактичній дозі – 325 мкг. Елементу МСМ необхідного волоссю в Country Life – 600 мг., в Alive біля 20 мг. Окрім цього комплекс Country Life містить амінокислоти L-метионін та L-цистеїн, які являються важливими компонентами волосся. А цинк, селен, мідь у комплексі мвстяться у хелатній формі. Хелатна форма має пріоритет над усіма іншими і краще засвоюється. Отже за своїм складом Country Life, Maxi Hair Plus має значну перевагу над універсальними полівітамінними комплексами, адже його склад спрямований саме на здоров’я волосся, нігтів та шкіри. Тому він буде значно ефективнішим за попередній.

https://ua.iherb.com/pr/Country-Life-Maxi-Hair-Plus-120-Veggie-Caps/42190/?rcode=PWK063

Але слід зауважити, що на відміну від Alive у складі цього комплексу не має заліза та магнію.  Якщо випадіння вашого волосся пов’язане з низьким гемоглобіном або ферітином, він не буде для вас ефективним. В такому випадку необхідно буде приймати залізо додатково і дозування слід визначити з лікарем. Адже на відміну від інших вітамінів, передозування заліза шкідливіше аніж його нестача.

https://ua.iherb.com/c/iron/?rcode=PWK063

Магній також можна приймати додатково до комплексу Country Life, якщо причина випадіння вашого волосся стреси.

https://ua.iherb.com/c/magnesium/?rcode=PWK063

Тому щоб вітаміни для волосся подіяли, підібрати їх необхідно грамотно, з врахуванням усіх ваших індивідуальних потреб. Іноді є сенс здати аналіз волосся на міркроелементи, щоб визначити чого не вистачає саме вам.

Третій препарат – аюрведична трав’яна формула для здоров’я волосся Paradise Herbs. У комплексі міститься екстракт кореня Фоті, який є основним елементом, що стимулює ріст волосся, а також нейтралізує агресивну дію гормону дигідротестостерону, який являється причиною адрогенного облисіння в чоловіків.

Про те, часто дигідротестостерон накоплюється і в жіночому волоссі, особливо з віком.  Трава Амла відноситься до расаян – трав, що повертають молодість. Про расаяни я розповідала у своїй статті Аюрведичні трави на стражі здоров’я. Амла – ефективна трава проти посивіння, який допомагає відновити природній колір волосся. Екстракт плодів лігустру посилює кровообіг у шкірі голови, тим самим стимулює ріст нового волосся та пробуджує “сплячі” фолікули. Противопоказання – вагітність, грудне вигодовування, захворювання печінки.

В боротьбу в мене йшли всі відомі мені методиі народні в тому ж числі. 🙂  Для росту волосся дуже ефективний яєчний жовток і рицинова олія. Це відомо мені з самого дитинства. Моя бабуся замість шампуню мила мені волосся яєчним жовтком і споліскувала сировоткою. Яєчний жовток до речі добре милиться. В результаті в мене в дитинстві було дуже густе і довге волосся, в дитсадку та молодших класах школи всі ним захоплювались. Рицинова олія – давній відомий засіб для боротьби з облисінням. Вона зміцнює коріння волосся, стимулює його ріст, а також робить волосся зволоженим, міцним, відновлює посічені кінчики і в результаті її примінення воно сяє від блиску. Рицинову олію можна також придбати на iHerb

https://ua.iherb.com/pr/Cococare-100-Natural-Castor-Oil-4-fl-oz-118-ml/49177/?rcode=PWK063

Результат я побачила вже в перший місяць використання вищеперелічених засобів. Волосся стало випадати значно менше, а потім взагалі на гребінці після розчісування було усього декілька волосинок. А незабаром активно почало відростати нове волосся. Про те, такий результат може проявитися не відразу і слід набратися терпіння. Вітамінний комплекс для волосся та трави слід приймати 3 місяці, а маски можна продовжувати робити в профілактичний цілях на постійній основі.

Що стосується шампуней проти випадіння волосся, одними ними проблему навряд чи можливо вирішити, адже шампуні діють лише зовні. Але в комплексі з вищепереліченими засобами вони дадуть хороший результат. Найпопулярнішим шампунем на іНеrb  для густоти волосся являється Шампунь Madre Labs з біотином. Він має хороший склад та безліч позитивних відгуків.

https://ua.iherb.com/pr/Madre-Labs-Thickening-B-Complex-Biotin-Conditioner-No-Sulfates-Citrus-Squeeze-14-fl-oz-414-ml/69591/?rcode=PWK063

Детальніше про шампуні на іНеrb читайте в моїй статті Безсульфатні шампуні для здоров’я вашого волосся!

Щоб отримати 5% знижки на своє замовлення в іHerb – введіть в кошику промокод – PWK063