Причини гіпертонії. Схема БАДів.

Причини гіпертонії. Схема БАДів.

Гіпертонічна хвороба – сама розповсюджена у світі патологія. За статистикою, Україна та Росія відносяться до країн з високою ступінню аретіальної гіпертензії – 41% населення цих країн страждають від цієї хвороби.  І з віком цей ризик збільшується в силу порушення обміну речовин.
Медицина традиційно лікує гіпертонію медикаментами, які тимчасово знімають її симптоми, але не усувають саму причину гіпертонії. Але, щоб  позбавитись цієї хвороби назавжди, не достатньо прийняти таблетку для зниження тиску,  слід усунути причини, які її викликають. А причина полягає у порушеному обміні речовин. І поскільки обмін речовин – це ціла система, не існує жодної чарівної таблетки яка вилікує гіпертонію. До цієї проблеми потрібен системний підхід, який заключається в корекції способу життя, харчування і прийомі БАДів, для швидкого налагодження обміну речовин. Такий шлях потребує часу та зусиль зі сторони пацієнта. Але результат того вартий.
Якщо висловитися коротко, фізіологічна причина підвищеного тиску – це занадто згущена кров. І для того щоб прокачати таку густу кров по кров’яному руслу – судини змушені звужуватися і піднімати тиск. Згущенню крові сприяють різні причини. Розглянемо найрозповсюдженіші з них.
Стреси. В багатьох випадках тиск підіймається у відповідь на стрес. І цьому є фізіологічне пояснення. Гормон адреналін, який виробляється під час відчуття страху та тривоги,  згущує кров, насичує її великою кількістю тромбоцитів для того, щоб максимально уникнути крововтрати та швидко загоїти рани, якщо доведеться рятувати своє життя. Цей механізм працює на рівні підкіркових структур головного мозку і не підвласний раціональному розуму та самоконтролю. І коли існує реальна небезпека для життя – така реація необхідна.
А якщо людина знаходиться в стресі, який не пов’язаний з небезпекою для життя? У неї відувається така ж сама активізація симпатичної нервової системи, для того щоб швидко зреагувати – бігти або вступати в бій. Адреналін активізує симпатичну нервову систему і дуже швидко мобілізує усі ресурси організму, в результаті чого виділяється величезна кількість енергії.  І якщо людина цю енергію не розходує активними фізичними діями (не тікає, не захищається) – виділеній енергії нікуди дітись, вона залишається всередині тіла у вигляді напруги, яка зковує м’язи, звужує судини, згортає кров та підвищує тиск. В свою чергу, тривалий хронічний стрес може призвести до вегетосудинної дистонії по гіпертонічному типу, панічних атак та інших психосоматичних розладів.
Паління. Паління згущує кров і призводить до спазму судин, підвищення тиску та утворенню тромбів.

Зловживання кавою. Кава стимулює гормони надниркових залоз, які активізують симпатичну нервову систему, в тому числі й адреналін, який призводить до згущення крові.

Підвищений гомоцистеїн. В силу старіння організму, неправильного харчування і малорухливого способу життя – порушується обмін речовин. Але через погану екологію та гени, ця проблема зараз все дедалі молодшає. Обмін речовин в організмі полягає у тому, що одна речовина за допомогою ферментів метаболізму синтезується в іншу і так утворюється цілий ланцюг біохімічних реакцій. А коли цей синтез в якомусь ланцюжку поломаний, то певні речовини не мають змоги синтезуватися в інші корисні речовини і тому утворюють шкідливі продукти розпаду, які називають ендогенними токсинами. Одним із таких самих розповсюджених ендогенних токсинів являється гомоцистеїн.
Гомоцистеїн утворюється з амінокислоти – метіоніну. А метіонін утворюється з білкових продуктів харчування. Особливо багато метіоніну міститься в білках тваринного походження – в м’ясі і молочних продуктах. Якщо обмін речовин працює правильно, то гомоцистеїн в організмі перетворюється знову в метіонін, або розпадається під дією інших речовин і виводиться з організму. Але щоб гомоцистеїн мав змогу утилізуватися, в організмі важлива наявність фолатів, вітамінів В6 і В12. При нестачі цих вітамінів, гомоцистеїн не може бути виведений з організму і накопичується в ньому до того часу, поки кров не стає густою. Гомоцистеїн роз’їдає стінки кров’яних судин, спричинює в них мікророзриви, в результаті чого вони стають ламкими. В свою чергу, холестерин намагається їх залатати і таким чином утворюються холестеринові бляшки на судинах, що призводить до атеросклерозу. Накопичення цих бляшок звужує просвіт судин, тим самим заважаючи крові вільно протікати по ним. І в відповідь на це судити звужуються ще більше, щоб проштовхнути кров. В результаті чого гіпертонія стає хронічною і прогресує. Отже, прибирання  з раціону харчування продуктів, що містять, холестерин не вирішує проблеми повністю.
Спадковість. Гіпертонічна хвороба передається спадково. Адже довготривале порушення обміну речовин з часом призводить до генних мутацій, які потім передаються з покоління в покоління. І якщо хтось з батьків страждає від гіпертонії, дитина народжується уже з порушеним обміном речовин, зумовленим мутацією генів, який призводить до гіпертонії у дорослому віці.
Та чи вирішують цю проблему гіпотензивні засоби? Адреноблокатори блокують виробіток адреналіну в надниркових залозах, що  знижує тиск на деякий час, а натомість  дає безліч побічних явищ на організм, які в свою чергу ще більше порушують обмін речовин. А гомоцистеїн при цьому продовжує накопичуватись в організмі.
Незбалансоване харчування – це пряма причина гіпертонічної хвороби. Сучасна людина споживає велику кількість тваринних білків – м’яса, молочних продуктів, рафінованих продуктів, цукру і солі, транс-жирів, які зміщують PH крові в кислу сторону і згущують її. Фрукти, овочі, натуральні олії, цільнозернові крупи та зелень – зміщують PH крові в лужну сторону і тим самим її розріджують. Вони являються природніми антиоксидантами, які захищають організм від старіння та різноманітних захворювань. Окрім того, рослинна їжа багата клітковиною, яка очищує кишечник та сприяє росту дружньої мікрофлори в ньому. Клітковина, як губка вбирає в себе всі токсини, в тому ж числі шкідливий холестерин, та утилізовує його з організму природнім чином. Натуральні олії першого віджиму, на відміну від тваринних жирів, не містять холестерин, тому їх корисно додавати до раціону харчування у сирому вигляді.
Гіпертонічна хвороба добре піддається корекції БАДами. Схема, яку я опишу нижче, має м’яку дію, без побічних ефектів, але вона досить ефективна. Майте на увазі, що цю інформацію я даю вам суто в ознайомчих цілях. Ця схема корекції не заміняє консультації з лікарем і відміни приписаних вам гіпотензивних засобів. Адже біоактивні добавки не можуть так швидко зняти симптоматику у гострій стадії хвороби, як це роблять традиційні ліки. Але в перспективі, при їхньому тривалому застосуванні, вони налагоджують обмін речовин і тим самим усувають причину захворювання.  Якщо ви приймаєте будь які судинорозщирюючі препарати, проконсультуйтесь перед вживанням бадів з лікарем, тому що деякі з них також чинять судинорозширюючу дію і можуть бути несувмісними.
Омега-3. Це риб’ячий жир, який містить у собі незамінні для організму амінокислоти DHA і EPA. Ці дві амінокислоти грають ключову роль у нормалізації артеріального тиску та профілактиці атеросклерозу. Омега-3 жирні кислоти дуже дефіцитні в раціоні харчування, тому що в достатній кількості вони містяться лише в морепродуктах. Але чи часто ми вживаємо морепродукти? А ці амінокислоти незамінні! Це означає, що наш організм не може їх синтезувати самостійно з інших жирних кислот, і вони повинні поступати в наш організм регулярно в незмінній формі.
Здоровій людині необхідно щодня отримувати не менше 500 мг. DHA і EPA, це критична межа, яку не можуть покрити продукти харчування. При гіпертонії дозування амінокислот має бути підвищене від 1000 мг. до 3000 мг. на добу. Починати слід з невеликої дози і поступово її нарощувати до комфортної саме вам. Омега-3 розріджує кров. EPA безпосередньо впливає на клітини судин, робить їх стінки еластичними та зміцнює їх. Амінокислота DHA  впливає на роботу нейронів в головному мозку, що в свою чергу зменшує реакцію на стрес. Омега-3 це одна з найважливіших добавок, яку необхідно приймати при гіпертонії. Дуже важливо вживати якісну Омегу і вміти її вибрати. Для цього читайте статтю Як правильно вибрати Омегу 3
Фірма Carlson Labs виготовляє Омегу-3 з норвежської сировини, яка вважається еталоном якості та чистоти у всьому світі. Вона перевірена та одобрена програмою міжнародних стандартів виготовлення риб’ячого жиру IFOS. Її продукція регулярно тестується незалежними лабораторіями FDA, і було встановлено що вона не містить шкідливих металів та забруднень.
Риб’ячий жир Carlson Labs Fish oil має форму тригліцеридів. Ця форма має перевагу над етиловими ефірами, тому що є природньою і швидше засвоюється організмом.  У складі 1,600 мг – омега жирних кислот на 5 мг. жиру. При необхідності дозу можна збільшувати.
Жир з печінки тріски Carlson Labs  містить 1,100 млг. амінокислот DHA і EPA. в чайній ложці жиру. Але його відмінність від попереднього полягає лише в тому, що у складі міститься вітамін D в 100% денній нормі і вітамін А  – 17% від денної норми. Це робить його незручним при одночасному прийомі з полівітамінним комплексом. В цьому випадку слід остерігатися передозування вітаміну D.
Якщо вам зручніше приймати Омегу в капсулах, зверніть увагу на Carlson Labs, «Скарби олії із печінки тріски».
Якщо вам необхідні високі дози Омеги-3, розгляньте Омега максимум. У складі міститься 2000 мг. DHA і EPA, що спрощує її прийом, коли необхідно високе дозування.
Варіант висококонцентрованого риб’ячого жиру Madre Labs, Omega 800.
Цей жир має форму етилових ефірів, завдяки яким доясягається висока концентрація амінокислот при низькому вмісті жиру. В даному препараті міститься 80% амінокислот і усього 20% жиру. Таким чином жиру потрапляє в організм мінімум, а корисних речовин – максимум. Це важливо для людей, які погано переносять жир, страждають печією та іншими проблемами шкт і через це не можуть приймати риб’ячий жир у формі тригліцеридів. Такий склад дозволяє приймати Омегу-3 у високих дозах, не відчуваючи при цьому дискомфорту. 
Коензим Q10 – доповнює своєю дією Омега-3. Навіть вживання тільки цих двох добавок в початковій формі гіпертонії може швидко призвести до стійкого покращення стану. Q10 – це речовина, з допомогою якої відбувається транспортування кисню до клітин. З віком цього елементу в організмі стає все менше і менше. І організм починає страждати від кисневого голодання. Що проявляється хронічною втомою, нестачею енергії, що негативно відображається на серцевому м’язі.
Q10 покращує виробітку енергії в тканинах серцевого м’яза, завдяки чому серце легше перекачує кров та витримує нагрузки. А підвищений тиск створює величезну нагрузку на серцевий м’яз, півищуючи ризик інфаркту. Також Q10 чинить антиоксидантну дію, нейтралізує вільні радикали в організмі, які сприяють утворенню токсин та згущенню крові. Також Q10 має властивість посилювати дію гіпотензивних засобів. Тому при їхньому одночасному прийомі слід слідкувати за тим, щоб тиск не знижувався занадто.
 Сік червоного буряка – ефективний природній засіб, який знижує тиск. Його можна приготувати в домашніх умовах, або придбати вже готову порошкову форму. Сік червоного буряка знижує тиск завдяки вмісту у ньому особливого виду природніх нітратів, які при попаданні в організм перетворюються в окис азоту. Окис азоту розслаблює стінки судин і тим самим нормалізує тиск. Лужні властивості соку вирівнюють PH крові, нейтралізуючи вільні радикали, які роблять кров закисленою і густою. Ефект від прийому соку з’являється в той же день. Окрім того, сік червоного буряка містить особливі антиоксиданти – бетацианіни. Вони перешкоджають вільним радикалам руйнувати ДНК, виступаючи профілактикою багатьох дегенеративних захворювань.
 З цим порошком дуже просто та швидко можна приготувати сік, також його можна додавати в смузі та коктейлі.
 Магній – елемент, який розширює судини, розслаблює м’язи та чинить антистресовий ефект, він включає парасимпатичну систему, яка відповідає за розслаблення організму, повноцінний сон та спокійний умиротворений настрій. Магній буває у різних формах, найкраще засвоюється в хелатній формі. Таких варіантів на iHerb багато. Наприклад один із них:
Та для засвоєння магнію, необхідно вжитвати разом з ним вітамін В6. Як я писала вище, вітамін В6 являється важливим компонентом ферментів, які утилізують шкідливий гомоцистеїн. Також для його зниження необхідні вітаміни В12 і В9. Тому краще за все брати готовий В-комплекс.
Також В-комплекс заспокоює нервову систему.
Garden of Life – це унікальні органічні сирі вітаміни. Саме в такій формі вони зберігають максимум користі та добре засвоюються організмом. А їхній надлишок виводиться без проблем, що значно знижує ризик передозування на гіпервітамінозу.
Окрім того, я раджу ці вітаміни, тому що в них фолієва кислота знаходиться у активній формі – фолату метилкобаламіну.

Ця форма без проблем засвоюється організмом. Тому що фолієва кислота має складнощі з засвоєнням.

 Якщо у вас в силу обміну речовин накопичується значна кількість натрію і дефіцит калію, необхідно ввести калій додатково до раціону харчування. Калій допоможе нейтралізувати натрій та вивести з організму зайву воду. Також калій – це елемент, необхідний для роботи серцевого м’яза. Отже, він покращить роботу серця.
Також існують вже готові протигіпертонічні комплекси, одним з яких являється:
До складу цього комплексу входять екстракти коріння червоного буряка, червоного шпинату, гібіскусу, гліду, селери, виноградних кісточок, оливкової олії, гранату, а також коензим Q10. (Тому якщо ви приймаєте цей комплекс – додатково Q10 та сік червного буряка приймати не потрібно.)
Всі ці лікарські рослини, які містяться у зборі, направлені на нормалізацію високого тиску.
Отже, описана в статті схема БАДів  ідеально збалансована та діє комплексно на більшість причин гіпретонії. Цей комплекс лікування направлений на нормалізацію обміну речовин, зниження вільних радикалів, холестерину в організмі і тим самим розрідження крові, розширення судин, нормальної роботи серця, для заспокоєння нервової системи та підвищення стресостійкості. А це в свою чергу веде до загального оздоровлення організму.
Всі вітаміни та мінерали необхідно приймати протягом 2 місяців. Омегу-3 необхідно приймати 3 місяці, після чого зробити перерву, і через 1-2 місяці продовжити прийом разом з Q10. Сік червоного буряка можна час від часу додавати в їжу та коктейлі для профілактики. Вітамінний комплекс та магній необхідно пити з перервами в 3-6 місяців, в залежності від самопочуття та гостроти проблеми.
Важливо виключити всі фактори, які впливають на згущення крові – паління, каву, обмежити вживання алкоголю. Збалансувати своє харчування, збагативши його фруктами та овочами, зеленню та клітковиною.
Якщо ця стаття була вам корисною, прошу в знак вдячності внести в поле “Економія” промокод PWK063 при замовленні на іНеrb!