Безцінна користь Омега-3!

Безцінна користь Омега-3!

Харчова добавка Омега 3  в нинішній час, являється єдиним абсолютно безпечним, екологічно чистим, фінансово не затратним  способом поповнення організму Омега-3 жирними кислотами.

Добавка Омега-3 в наш час необхідна всім з профілактичною ціллю, навіть здоровим людям. Тому що амінокислоти, які в ній містяться, є незамінними. Це означає, що організм людини не здатен їх сам синтезувати, а лише може отримувати з їжі. Та нажаль, сучасна їжа практично бідна на Омега-3 кислоти.

З початком приручення тварин та введення в їхній раціон харчування зерном, їхні жири змінили свою структуру і процентне співвідношення. Коли тварина живе у своєму природньому середовищі  і споживає природню для себе їжу, жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 знаходяться в ідеальному для її здоров’я співвідношенні 1 до 2. У свійської тварини баланс здвинутий 1 до 20-30 в сторону збільшення Омега-6. Втрата цього балансу призвела до накопичення в тваринних жирах великої кількості холестерину. І коли людина регулярно споживає тваринні жири, співвідношення Омега-3 і 6 в її організмі буде також 1 до 20, що також буде призводити до надмірного накопичення в організмі холестерину. Тому нестача в раціоні харчуування сучасної людини Омега-3 жирних кислот це проблема цивілізації! Натомість в рибі, яка живе в своєму природньому середовищі, Омега-3 і Омега-6 знаходяться  в гармонійному процентному співвідношенні. А найбільша кількість Омега-3  знаходиться в холодноводній червоній рибі. Наприклад, в 25 гр. лосося міститься 50  мг. Омеги-3 (ЕPA+DHA).  Сама мінімальна доза  Омега-3 на добу, для профілактики здоровій дорослій людині, становить 500 мг. Отже, щодня для профілактики слід з’їдати як мінімум 25 мг. лосося. Але при одній важливій умові – лосось повинен бути виловлений в морі. Більшість же червоної риби на наших прилавках являється вирощеною на спеціальних фермах, де рибу годують комбікормом. Отже замість корисних Омега-3 жирних кислот, в ній переважно містяться Омега-6 кислоти. Натомість морська риба харчується волорослями, які багаті на Омега-3 і накопичує їх в собі. Та нинішня проблема річкової і морської риби полягає в тому, що вона містить великий відсоток ртуті. Тому рибу не рекомендують вживати часто. І тут на поміч нам приходять харчові добавки Омега-3, які представляють собою капсули з очищеним від ртуті та інших шкідливих домішок риб’ячим жиром. В якісних добавках риб’ячий жир найвищого класу. Це значить, що він виготовлений з норвежської холодноводної риби. Бо саме в Норвегії найбільш екологічно чиста обстановка і норвежська риба практично не містить ртуті. Тому саме харчова добавка Омега-3 на сьогоднішній день являється єдиним абсолютно безпечним, екологічно чистим, фінансово не затратним  способом поповнення організму Омега-3 жирними кислотами.

Що стосується таких добавок, як Омега-6 та Омега-9, то вони не являються незамінними і дефіцитними для нас.  Омега-6 в нашому раціоні предостатньо в будь яких оліях та жирах, Омеги-9 в продуктах харчування набагато менше, але наш організм її сам синтезує з Омеги-6 та Омеги-3. Тому проблем з цим не виникає.

Сучасна людина має порушений баланс співвідношення між Омега-3 і Омега-6 жирними кислотами і сильну нестачу Омега-3 в організмі. Але саме з порушення природнього балансу в організмі починається цепна реакція порушення усього обміну речовин. А це призводить до початку проблем зі здоров’ям в цілому. І якщо людина ще молода і обмін речовин в ній відбувається швидко, встигаючи виводити з організму холестерин та шкідливі речовини, то з віком, коли обмін речовин заповільнюється, нестача Омега-3 призводить до відчутних проблем зі здоров’ям. Але значний процент цих проблем виникає вже з дитинства, наприклад синдром дефіциту уваги і гіперактивність, погана успішність у навчанні.

В риб’ячому жирі Омега-3 представлена у вигляді двох  незамінних амінокислот EPA і DHA. І вони являються найбільш важливими кислотами з класу Омега-3. Ці амінокислоти виконують в організмі свої важливі функції.
DHA

  • приймає участь у внутрішньоутробному розвитку головного мозку та зору дитини
  • приймає участь в  обмінних процесах мозку
  • нормалізує ліпідний стан крові
  • запобігає утворенню холестерину, запобігає ожирінню.
  • є структурним компонентом сітківки ока
  • необхідна для пам’яті, уваги, здатності до навчання та для виконання розумової роботи
  • потрібна для еластичності судин, шкіри
  • профілактика стресу та депресії

 

EPA

  • регулює синтез гормонів, в тому числі простагландинів, які знімають запалення в організмі
  • відповідає за транспорт ліпідів кровью
  • активізує імунну реакцію організму
  • покращує засвоєння жиророзчинних вітамінів
  • регулює водно-сольовий баланс
  • прйимає участь в синтезі статевих клітин
  • необхідна для повноцінної роботи серця
  • необхідна для еластичності та подвижності суглобів

 

Жирні кислоти Омега-3 необхідні для побудування мембрани клітин. Без здорової мемебрани клітина втрачає можливість утримувати воду, життєво важливі речовини та електроліти. Отже в результаті цього шкіра, суглоби, судини – еластичні та молоді. Якщо Омеги-3 не вистачає, організм бере для побудови клітин Омегу-6, але вона не дуже добре підходить для них. В результаті судини, шкіра втрачають еластичність, стають жорсткими, шкіра при цьому недостатньо зволожена, тріскається, на ній з’являються ранні зморшки. Кожній жінці, яка хоче лишатися довше молодою і мати здорову шкіру – необхідно подбати про те, щоб Омеги-3 було в її раціоні достатньо. Але найбільше це стосується вагітних жінок.

При вагітності всі і так скромні запаси Омеги йдуть на розвиток головного мозку дитини, а жінці не залишається нічого. Від того шкіра ще більше стає сухою, жорсткою, на ній починають з’являтися розтяжки. Від нестачі Омега-3, шийка матки і вагінальні м’язи втрачають еластичніть, а це провокує розриви при пологах. В минулому жінки не знали ні розривів, ні розтяжок, це проблема нашого часу, яку вже стали вважати нормою, наскільки вона розповсюджена. Окрім того, Омега-3 необхідна вагітній жінці для повноцінної роботи мозку. Багатьом із нас відомий стан в кінці вагітності і після пологів, коли починає підводити пам’ять. Хочеш сказати слово і не можеш його пригадати, або поклала десь річ і забула де. Наш мозок на 80% складається з Омега-3 жирних кислот. Вони приймають участь у багатьох важливих його процесах, особливо тих, які відповідають за пам’ять, за здатність логічно мислити, за здатність до навчання та виконання розумової роботи. Окрім того, Омега-3 приймає участь у синтезі нейромедіаторів мозку, одним із них являється серотонін – гормон радості, задоволення. Коли його не вистачає наступає депресія. Отже одна з причин післяпологової депресії це нестача Омега-3 в головному мозку. Тому Омега-3 просто необхідна вагітним жінкам і DHA в її складі повинна бути вищою ніж EPA.

Друга вагома причина, чому вагітні жінки повинні приймати Омега-3 – це гармонійний внутрішньоутробний розвиток дитини. Особливо розвиток головного мозку. Бо саме в цей час закладаються в ньому самі важливі процеси. І від того, наскільки добре сформується головний мозок в утробі, буде залежати подальший розвиток дитини.

Жінці, яка годує дитину грудним молоком, Омега-3 також дуже необхідна. Адже грудне молоко на відміну від коров’ячого містить величезну кількість Омега-3, яка необхідна для розвитку головного мозку дитини. В перші 3 роки мозок дитини росте найбільше і саме в цей період необхідно подбати, щоб в її раціоні було достатньо Омега-3. Поки мама годує дитину грудним молоком, необхідності в додаткових джерелах Омеги для дитини немає. В молоці дитині її буде достатньо, але критично недостатньо буде її в маминому організмі. Тому жінці на грудному вигодуванні необхідно приймати спеціальну Омегу для годуючих жінок, або преантальну Омегу. Процентне співвідношення DHA повинно бути вище ніж EPA.

Якщо дитина перебуває на штучному вигодуванні, потрібно подбати про те, щоб Омеги-3 в її раціоні було достатньо. Для цього існують дитячі добавки Омега-3. Є цілий клас Вaby DHA, це Омега у рідкому стані, яку можна вже починати давати дитині з 6-місячного віку. Її змішують з сумішшю, або з прикормом. Перед вживанням обов’язкова консультація педіатра. Дитяча Омега містить DHA більше ніж EPA. Найрозповсюдженіші проблеми нестачі Омега-3 в дитячому віці – це загальна затримка розвитку, синдром гіперактивності і дефіциту уваги, погана успішність у навчанні, нервозність та часті істерики, в критичних станах її нестачі – порушення сну, нервозність.

Нестача Омеги 3 в дорослому віці проявляє себе в проблемах з судинами. Відсутність їх еластичності, ламкість капілярів. Сучасні тоніки такі як кава, кола, чай призводять до звуження судин. Більшість людей в мегаполісах перебувають в хронічному стресі, стрес також звужує судини та призводить до їхнього спазму, що викликає головні болі, відчуття піску в очах, погане постачання киснем організму, особливо головного мозку. Омега-3 здатна нормалізувати тонус судин, тим самим вона чинить профілактику гіпертонії. При достатній кількості Омега-3 жирних кислот в організмі не буде утворюватися шкідливого холестерину, а це профілактика атеросклерозу, інфарктів та інсультів. Захворювання суглобів також відбувається через нестачу Омеги-3. Їм бракує еластичності, вони стають жорсткими, а це призводить до мікротравм. Через нестачу колагену в суглобах втрачається їхня природня змазка. Це призводить до остеохондрозів, гриж позвоночника, артрозів суглобів.  Добавка Омега-3 для дорослих в процентому співвідношенні містить  більше EPA ніж DHA.

Омега 3  необхідна всім людям, які займаються розумовою роботою, студентам, офісним працівникам. З неї будуються клітини мозку, вона бере участь у важливих обмінних процесах нервової системи, особливо її когнітивної сфери. Адже від неї залежить успішність вашої роботи, здатність до запам’ятовування матеріалу. В радянські часи вченим обов’язково приписували прийом риб’ячого жиру.

Омега-3 необхідна для гарного настрою та збалансованості нервової системи, вона бере участь у синтезі нейромедіатрорів, тому відповідає за нашу стресостійкість. За дослідженнями вчених однією з причин депресії являється нестача DHA.

Я сподіваюсь, моя стаття надихне вас на прийом Омега-3, адже від її споживання ви отримаєте просто безліч бонусів: профілактика ряду захворювань цивілізації, молодість,  прекрасні розумові здібності і чудовий настрій!

Але всі ці бонуси ви отримаєте при одній умові – якщо правильно підберете для себе добавку. Про це йдеться мова в статті Як правильно вибрати Омегу-3