Кандидоз і аутизм.

Кандидоз і аутизм.

Ця стаття виникла з моєї публікації в фейсбук для однієї спільноти присвяченої темі аутизму. В ній я розповідаю чому важливо не допускати кандидозу у дитини аутиста і обов’язково його лікувати.

Багато хто недооцінює, на перший погляд це невинне захворювання. Та й взагалі, не звертають на нього уваги, вважаючи, що кандида не може бути причиною аутизму і, вилікувавши її, від аутизму не позбавишся. Це все так, але частково. Вилікувавши дитині кандиду – аутизм у неї не мине. Але при цьому можуть значно зменшитися аутичні прояви – неадекватна поведінка подібна п’яній людині, безпричинний сміх, який так само змінюється безпричинними істериками, бескінечні кружляння по колу навколо своєї осі, змахи руками ніби крилами, роздратування, агресія. Всі ці симптоми насправді можуть бути спричинені кандидозом у дитини аутиста. Але не слід вважати, що неадекватна поведінка при кандидозі буває лише у аутистів. Кандида – нейротоксична.
Нейротипічні діти також тяжко переносять кандидоз і це відображається на їхній нервовій системі, викликаючи істерики та неадекватну поведінку. Дорослі люди можуть бути носіями кандиди і навіть не здогадуватися про це, але натомість будуть відчувати безпричинну хронічну втому, розсіяність уваги (ніби туман в голові), роздратування, поганий настрій без причини і непереборну тягу до солодощів.

От що написала одна учасниця спільноти в коментарях до моєї публікації в фейсбук:

“Была у меня недавно эта бяка. Первые три дня вечером вздувался и болел живот, и вылезла аллергия на ладошке и ступнях. Учитывая что я не переношу глютен, подумала что что-что съела. При этом весь день интоксикация как с бодуна хорошего, туман в голове, усталость. На 4ый день заболел желудок и болел 2 дня, к тому времени интоксикация была критическая, я даже не смогла машину вести, уже толком перед собой ничего не видела. На шестой день начала пить спец. добавки, чеснок и диета. На 3 день лечения у меня началась фаза вымирания кандиды. Меня просто отрубило, на 4 часа, проснувшись, встать не смогла, голова болела жуть. Полежала еще час и выпила воды 1/2 литра и меня отпустило. На следующий день я вернулась к жизни, как ничего и не было. Правда диету, добавки и чеснок еще неделю пила, что бы наверняка. “

А от що пишуть мами дітей аутистів про кандидоз в коментарях до моєї публікації:

“Ржач часами, крик , вокализация усиленная и общее повышенное раздражение – как появилось, достаем препарат кандидазе, пьем некоторое время, обострение в поведении сходит на глазах, день два и снова тишина покой и вменяемость”

“Не то слово, как заметила! Сон нормализовался, стал спокойный, ушли истерики, махания руками! “

Але як може бути пов’язана кандида з психікою, запитаєте ви.
Зв’язок тут прямий і очевидний. Кандида – це дріждьовий грибок, який харчується простими вуглеводами і цукрами. В результаті своєї життєдіяльності, а саме – бродіння, вона виділяє в організм продукти свого розпаду, одним з яких є ацетальдегід. Цей токсин перетворюється в алкогольні поєднання. І далі, як і усі  спирти, він проникає в головний мозок і викликає спочатку легке оп’яніння, а потім похмільний синдром. І діти це відчувають особливо гостро. Звідси і безпричинний сміх і кружляння, посилення стимуляцій у аутистів, а коли настає фаза похмільного синдрому – істерики і погане самопочуття.

Аутисти більше всіх схильні до кандидозу, і от чому. Багато мам напевне помічали, які перебірливі їхні діти в їжі. Вони відмовляються від багатьох продуктів харчування, і в основному віддають перевагу солодощам та швидким вуглеводам, до яких відноситься білий хліб, макарони, печиво, солодкі сирки, банани та ін.
Таке харчування: цукор, біла рафінована мука та дріжді – це їжа для кандиди, на якій вона швидко зростає та розмножується.

Окрім неправильного харчування, існують ще й супутні причини розвитку кандидозу у аутистів – нестача харчових ферментів для перетравлювання їжі. В результаті чого утворюються не перетравлені рештки їжі, які теж хтось має в організмі поїдати – і з цим успішно справляється кандида. Тому, при вводі харчових ферментів багато аутистів відчувають покращення свого стану. Ферменти обов’язково мають бути присутні в комплексі антикандидозного протоколу, адже вони не тільки покращують травлення. Є дані з іноземних джерел про те, що вони руйнують біоплівку грибка кандиди та інших патогенних мікроорганізмів, які заселяють шлунково-кишковий тракт, тим самим сприяють їхньому швидкому знищенню.  Адже часто ця біоплівка стає перепоною для того, щоб крізь неї проникли лікарські засоби, які знешкоджують кандиду. Кандида здатна з часом виробляти резистентність до будь яких антигрибкових засобів. Тому їх необхідно давати разом з ферментами. Також в антикандидному протоколі повинні бути присутні ентеросорбенти, для виведення токсинів, які утворюються в результаті гибелі кандиди.

Коли присутній кандидоз – обов’язково порушена здорова мікрофлора кишечника і є дисбактеріоз. Тому, після вилікування кандидозу, потрібно заселяти кишечник корисною мікрофлорою – давати дитині пробіотики. Тема корисної  мікрофлори та її впливу на організм і на психіку, дуже обширна, тому в цій статті я її не буду чіпати, а напишу згодом про це окремо.

Деяким дітям аутистам за станом здоров’я необхідно притримуватися спеціальних дієт, які покращують їхній стан. Найвідомішою з них є безглютено-безказеїнова дієта. Вона необхідна тим дітям, у яких є непереносимість глютену та казеїну. Ці непереносимості часто зустрічаються при аутизмі. БГБК дієта являється хорошою профілактикою кандидозу, тому що разом з виключенням глютену з раціону дитини, одночасно виключаються й більшість простих вуглеводів. Але також необхідно знати, що для повного вилікування від кандидозу, бгбк дієти  не достатньо. Необхідно також виключити рафінований цукор та дріжді, принаймні хоча б на час лікування. Саме таку дієту призначають лікарі під час лікування кандидозу. Також можливо, що дитина буде негативно реагувати на солодкі фрукти з високим глікемічним індексом – фініки, банани, яблука, на мед та на продукти, які містять багато крохмалю, наприклад, картопля. Якщо це так – ці продукти необхідно прибрати під час лікування.

Як перевірити чи  є у дитини кандидоз?

  • По симптоматиці. Білий наліт на язику і в ротовій порожнині. Ранки у роті, стоматит. Здутий живіт та бурління у ньому, метеоризм. Червоне кільце навколо анусу. Червоні утворення на шкірі. Проблеми зі стільцем та примісь білих вкраплень у ньому. Дитина плаче та тримається за живіт. Посилення самостимуляцій, безпричинний сміх, безпричинні істерики, гіперактивність, роздратування, агресія та самоагресія, наркотична тяга до солодкого.
  • Здати аналіз калу на кандиду. Але, нажаль, в більшості випадків в аналізах калу вона не виявляється.
  • Здати мазок з горла на кандиду. Цей аналіз більш інформативний.
  • Здати аналіз крові на антитіла класу IgG до кандиди. Цей аналіз можна здати тоді, коли є всі признаки кандидозу, але попередні аналізи його не виявили.

Я проти того, щоб займатися самолікуванням кандидозу у дитини. Тому що всі трави, які лікують кандиду – токсичні. Хоча в інтернет-мережі є безліч антикандидних протоколів. Але важко підібрати правильну дозу дитині, і ніхто не відміняв індивідуальних реакцій на певні трави. Коли кандида відмирає – відбувається інтоксикація організму в результаті її гибелі, через що стан дитини може погіршитися, з’явитися алергія, головна біль, млявість, піднятися температура та ін. При цьому батьки можуть не розібратися чи це алергія на лікувальні трави, чи прояв інтоксикації від відмирання кандиди. Прийняті в великих дозах трави можуть спричинити різке вимирання кандид і різке погіршення стану дитини.

Якщо ви запідозріли у дитини кандидоз – зверніться до лікаря педіатра.

Та нажаль, багато лікарів нехтують питанням кандидозу у дітей аутистів. Це пов’язано з поганою інформованістю їх у цій галузі. Я вивчаю іноземні джерела, зокрема нутріцевтику та біомедицину. Зокрема, для мене дуже показовою являється книга американського лікаря Эммі Яско “Аутизм, шляхи до відновлення”.

Та зазвичай лікарі в СНГ при аутизмі і супутніх йому симптомах кандидозу призначають дітям психотропні ліки, які не лише не виліковують аутизм, а ще більше погіршують стан здоров’я дитини. При цьому причина лишається не усуненою. То можливо, в першу чергу слід виключити кандидоз?