Причини аутизму та метаболічна корекція.

Причини аутизму та метаболічна корекція.

Статтю приурочено до дня 2 квітня.
2 квітня традиційно весь світ відзначає ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО АУТИЗМ.
 
Я являюсь причетною до проблеми аутизму вже понад 2 роки. З того часу коли моїй дитині озвучили цей діагноз.
Та, на щастя, мій син почав розмовляти і розвивається.
Також я співзасновник та одна з адміністраторів фейсбук спільноти “Аутизм. Биомед. Восстановление.”
Щодня в нашу групу доєднуються нові батьки, дітям яких щойно озвучили цей діагноз.
За статистикою, кількість таких дітей у світі щороку зростає. І на разі становить 1:50.
Тоді як в 1970 році їх чисельність становила 1:10 000.
Також серед дітей зростають випадки СДВГ, порушення сенсорної інтеграції та мовного розвитку.
 
Що ж змінилося у світі? Що призвело до такого різкого збільшення чисельності цих дітей?
 
Перечитавши багато наукових робіт, я маю припущення що на формування аутизму у дітей впливає 3 основних фактора:
 

1) Забруднення екології.

Зростання кількості промислових викидів, вихлопів автомобілів, пластику. Масове використання побутової хімії. 20 років тому, наприклад, люди не використовували так багато побутової хімії та пластику. А токсичні речовини, що входять до їх складу, накопичуються в тканинах організму.
У дітей з аутизмом часто знаходять в аналізах накопичення в організмі токсичного бісфенолу А з платику, фенолів, фосфатів з побутової хімії, тяжких металів, в т.ч. небезпечну для нервової системи ртуть.
 
2) Токсичні продукти харчування.
Якість харчових продуктів за останні десятиліття дуже змінилася. До прикладу, в США проводили конгреси по використанню гліфосату, яким обробляють посіви і його зв’язок з виникненням аутизму. (1)
Ми не знаємо до кінця, як на наш геном впливає ГМО. Святий для наших предків хліб зараз взагалі перетворився в отруту і провокує не лише аутизм у дітей, а й безліч сучасних захворювань. 
 
3) Медичні маніпуляції.
Хоча щеплення та антибіотикотерапія рятують людство від смертей та небезпечних хвороб, проте в них є своя темна сторона медалі. Адже ці маніпуляції змінюють склад нашої кишечної мікробіоти. Також на неї впливає безпосередньо харчування.
Зараз у всьому світі дуже велику увагу стали приділяти мікробіоті людини, а саме її зв’язку з виникненням різноманітних захворювань – алергічних, автоімунних, психічних та ін.
 
Як правило, більший відсоток дітей, які отримали діагноз аутизм при народженні, нічим не відрізнялися від норми. Їхній розвиток відбувався за графіком – починали сидіти та ходити, розмовляти як усі звичайні діти.
Але в віці 1,5-3 роки в них стався регрес в розвитку. Вони втратили набуті навички, мову, та перестали комунікувати з іншими людьми.
 
Аналізуючи численну кількість історій батьків дітей з аутизмом, я помітила що в більшості випадків певна сукупність факторів формує аутизм у дитини. Наголошую вашу увагу на тому, що до формування аутизму призводить співпадіння сукупності факторів і у кожної дитини ці фактори можуть бути індивідуальними. Не вірно прив’язувати його виникнення до однієї причини!
 
  • До прикладу, дитина народилась шляхом кесаревого розтину – в результаті вона вже не отримала здорової мікробіоти, адже не пройшла через родові шляхи.
  • Мама отримала антибіотики після пологів, дитина отримала антибіотики після народження – і це остаточно добило усю корисну флору кишечнику.
  • Через кесареве січення у мами не прибуває молоко. Їй радять догодовувати дитину молочними сумішами. Якщо у дитини вроджена генетична лактозна непереносимість (а вона є у 95% дітей з діагнозом аутизм) – суміші на основі коров’ячого молока ще більше порушують стан мікробіоти, провокують розлади ШКТ. А через незрілість ферментної системи, тяжкий для травлення молочний білок з сумішей спричинює системне запалення.
  • На прикорм батьки вводять молочну продукцію та вироби з пшениці, балують дитину солодощами – якщо така їжа переважає в раціоні харчування новонародженої дитини, це порушує обмін речовин вже з самого малку.
  • В віці 1,6 років дитина перехворіває розеолою чи ентеровірусною інфекцією,а бо ж поствакцинальною вірусною інфекцією.
  • Підвищену температуру збивають Парацетамолом. Парацетамол знижує рівень глутатіону в головному мозку і детоксикаційні системи організму дитини, які і так уже були навантажені і ледь справлялися – остаточно порушуються. І батьки з тих пір перестають впізнавати свою дитину. Готово! Аутизм сформувався.
 
Спеціалісти мені казали, що моя дитина фізично повністю здорова, він просто нейровідмінний. І аутизм не лікується.
А мені слід його розвивати, прийняти його таким як він є і не ходити по лікарям.
Та в мене було стійке відчуття, що рухаюся я трохи в невірному напрямку. Адже для мене було очевидно, що проблема моєї дитини в порушенні його стану здоров’я – харчова вибірковість, періодичні дерматити після поїдання великої кількості виробів з пшениці, постійні розлади ЖКТ. Гіпоксія в пологах середньої ступені тяжкості.
 
Та нажаль, у нашій країні, як і в усьому світі в цілому, медичним лікуванням аутизму офіційно не займаються. Кажуть що ліків від аутизму не існує!
При тому, що в цій сфері накопився вже величезний багаж наукових досліджень, які доводять те, що в основі аутизму лежать метаболічні порушення – медицина не признає проблем зі здоров’ям у дітей з аутизмом. (2)
І цією проблемою до сих пір займається виключно галузь психіатрії. Та психіатрія являється абсолютно безпорадною.
Можливо, першопричина аутизму не в психічних порушеннях?
 
Допоки медицина не змінить свої застарілі підходи щодо лікування сучасних захворювань – ці захворювання так і залишаться не виліковними!
Адже в випадку аутизму (і це стосується не лише аутизму) просто дати ліки – недостатньо.
І ті психіатри та невропатологи, які намагаються лікувати аутизм виключно фармакологією – нейролептиками та ноотропами, заганяють стан цих дітей ще в гіршу сторону.
Підхід до терапії аутизму повинен бути інтегративним. Потрібно коректувати та змінювати весь спосіб життя цих дітей та їхньої родини – харчування, використання побутової хімії, мікроклімат в сім’ї та ін..
Розглядати цю проблему слід не локально, а системно! Аутизм це не виключно психічний розлад, це захворювання усього організму на клітинному рівні (3)
 
Давайте розглянемо які саме метаболічні порушення зустрічаються в переважної більшості дітей з аутизмом.
Ці порушення зібрані мною статистично серед дітей нашої групи:
 
1. Незрілість ферментної системи і харчові непереносимості. Особливо глютену і казеїну. Хоча частіше за все в список непереносимостей входить значно більше продуктів харчування.
 
2. Генетично обумовлена непереносимість лактози. При чому набагато частіше трапляється С/С варіативність, аніж С/Т.
 
3. Синдром надлишкового бактеріального росту в кишечнику ( SIBO). Найчастіше в цих дітей аналізи на мікробіоту тонкого кишечнику виявляють патогенні бактерії клостридії, які виділяють токсичну для головного мозку пропіонову кислоту.
 
 
5. Гіпергомоцистеїнемія обумовлена вродженими поліморфізмами генів фолатного циклу.
 
6. Мітохондріальні дисфункції.
 
7. Вірусне навантаження. При чому в цих дітей найчастіше трапляються так звані нейротропні види вірусів герпесу 6,7 та 4 типу.
 
8. Підвищені нейроантитіла до нейроантигенів – NSE, білку С-100, антитіла до мієліну. Що свідчить про запальні процеси в головному мозку. (4)
 
Я перечислила лише загальнорозповсюджені проблеми. Проте, у дітей їх може бути й більше, не рідко трапляється також хронічний бореліоз, ПАНДАС синдром, непереносимість гістаміну, гіперамоніємія та ін..
 
В основі аутизму лежить НЕЙРОЗАПАЛЕННЯ.

Др. ДАН Антоуччі називає аутизм мультиситемною енцефалопатією. 

Внаслідок порушення обмінних процесів підвищені маркери запалення, такі як інтерлейкін-6, Фактор некрозу пухлини Альфа – активізують мікроглії в головному мозку.

Мікроглії – це імунні клітини (макрофаги) центральної нервової системи, які відповідають за багато важливих процесів. Один із них це обрізка зайвих нейронних зв’язків.
В перші 3 роки життя мозок дитини нарощує синапси. Та потім відбувається їх обрізка, внаслідок якої кількість сінапсів починає зменшуватися. 
Коли цей процес порушується внаслідок запалення – обрізки не відбувається.
Зайві нейрони провокують занадто багато нервових ланцюжків, які заважають один одному, створюють зайвий інформаційний шум.
В результаті цього шуму нервова система дитини дуже сильно перезбуждується, виділяючи велику кількість глутамату, який являється ексайтотоксином, тобто призводить до пошкодження мієліну (ізоляційної оболонки нейронів) та призводить врешті-решт до руйнування нейронів.
В поведінці аутичної дитини це проявляється гіперактивністю, дефіцитом концентрації уваги та різноманітними сенсорними порушеннями, такими як підвищена чутливість до звуків, порушення тактильної чутливості. Сенсорні порушення у дітей з аутизмом – це загальновідома інформація, тому я не буду на ній зупинятися.
 
Головне до чого я веду, що терапія, направлена на нормалізацію обмінних порушень дітей з аутизмом, знижує нейрозапалення і тим самим призводить до покращення їхнього стану, аж до повної ліквідації аутичних рис.
 
І чим раніше розпочата ця терапія – тим кращі будуть прогнози та результати.
Високофункційні форми аутизму можна повністю зкоректувати до норми.
Низькофункційним дітям значно покращити стан та вивести їх з тяжкого стану в високофункційний.
І на мою думку, саме такого плану інформацію слід розпоширювати у Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм.
 
Та нажаль, у нас в Україні дуже мало лікарів займається метаболічною корекцією аутизму. А таких дітей настільки багато, що лікарів на них не вистачає.
І працювати з такими дітьми досить нелегко. Адже стандартних протоколів терапії аутизму не існує.
До кожної дитини слід підбирати індивідуальну стратегію. І ведення такої дитини займає не тиждень і не місяць, а роки! При чому батьки мають бути тісно включені в процес співпраці з лікарями, та вести щоденний моніторинг стану дітей, залишаючись з ними на зв’язку.
 
Та завдяки цьому підходу на сьогоднішній день велика кількість цих батьків отримали надію, а результати у дітей, яких ми досягаємо, просто вражаючі.
В підтвердження цьому прикріплюю відгуки батьків нашої спільноти. Спільнота закрита, тому в відгуках я зберегла анонімність.
 
На сьогоднішній день причини розвитку аутизму у дітей потребують більш детальних досліджень. Також нам потрібно набагато більше лікарів, які займаються метаболічною корекцією аутизму. Тому що попит серед батьків на таку терапію просто величезний!
Щоб збільшити розмір картинок – відкрийте їх у окремому вікні.
  1. https://superagronom.com/news/7327–z-vini-monsanto-kojna-druga-ditina-do-2025-roku-bude-autistom–dumkа 
  2. https://www.clingenetic.com.ua/materials/our-publications/item/99-autism-as-polikauzalnoe-state-ways-of-prevention-and-rehabilitation.html
  3. http://specialtranslations.ru/wp-content/uploads/2014/06/%D0%A1%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D1%8E%D1%89%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%A0%D0%90%D0%A1.pdf?fbclid=IwAR1v5b5cV_5bgl5VHkTyBl1YyS7MiBfITzMSVDZFP0rujUF0FKU-zufEc88
  4. https://cyberleninka.ru/article/n/etapnoe-lechenie-rasstroystv-autisticheskogo-spektra-assotsiirovannyh-s-geneticheskim-defitsitom-folatnogo-tsikla/viewer