Корисні властивості кокосової олії

Корисні властивості кокосової олії

50% складу кокосової олії займає лауринова кислота.  Ця кислота є найціннішим її лікувальним компонентом!

Доволі нещодавно я вважала, що кокосову олію використовують лише в кометології та в дієтах для зхуднення. Та коли я почала вивчати її детальніше, я зрозуміла, що вона має куди більше корисних властивостей для організму і допомагає вилікувати ряд захворювань. Саме про ці властивості мова йтиме в статті, в якій я буду ссилатися на дослідження вчених та на свій власний досвід. А також розповім вам як правильно вибрати кокосову олію та поділюся рецептом ламінування волосся в домашніх умовах. Читайте далі, вам неодмінно буде цікаво.

 

Переважна більшість складу кокосової олії містить насичені жири. Іноді мені трапляються статті про шкоду насичених жирів і кокосової олії. Але такі статті пишуть недосвідчені люди. Нашому організму необхідні як насичені, так і ненасичені жири.  А проблема зі здоров’ям починається тоді, коли насичені і ненасичені жири знаходяться в організмі в дисбалансі. Наше традиційне харчування сприяє накопиченню в великих кількостях насичених жирів і в мізерних кількостях ненасичених, через що порушується обмін речовин, що в результаті призводить до появи шкідливого холестерину та зайвої ваги. Тому важливо ввести в свій раціон ненасичені жирні кислоти, які будуть врівноважувати насичені та нейтралізувати їхній надмірний вплив на організм. Детальніше про це я описала в статті Безцінна користь Омега-3. Окрім цього важливим фактором є те, що насичені жири кокосової олії мають абсолютно іншу будову, аніж насичені жири тваринного походження які призводять до накопичення холестерину. Насичені жири кокосової олії складаються з коротколанцюжкових та середньоланцюжкових тригліцеридів, натомість жири тваринного походження складаються з довголанцюжкових тригліцеридів. І ці два види насичених жирів організм обробляє по різному. Середньо та коротколанцюжкові тригліцериди організм відправляє в печінку, де вони повністю згорають та  перетворюються в енергію, вони не відкладаються в орагнізмі у вигляді жиру та холестерину. Їх згорання в свою чергу збільшує швидкість обміну речовин в організмі, в результаті чого калорії також згорають швидше. Саме в цьому полягає ефект зхуднення при вживанні кокосової олії.

З ціллю позбавлення зайвої ваги кокосову олію слід використовувати в раціоні харчування замінюючи нею вершкове масло та жири тваринного походження. Відмінний результат кокосова олія дає в комплексі з іншими засобами що сприяють зхудненню –  зі здоровим  харчуванням та фізичними вправами. Хочу зауважити що здорове харчування не має нічого спільного з дієтами для зхуднення, які вже достатньо доказали свою неефективність та навіть шкоду.

Кокосова олія прекрасно підходить для кулінарії, на ній можна готувати будь які страви. Важлива перевага кокосової олії над соняшниковою в тому що в неї висока температура горіння. Отже ця олія прекрасно підходить для приготування смажених та тушених страв. Адже шкідливі канцерогени утворюються в результаті горіння олії при високій температурі нагріву. Тому смажена їжа приготовлена на кокосовій олії практично не утворює канцерогенів, не підгорає. В мережі інтернет є багато смачних та корисних рецептів страв з додаванням кокосової олії. Спробуйте та оцініть самі.

Тепер розглянемо детальніше насичені кислоти кокосової олії. 50% її складу займає лауринова кислота.  Ця кислота є найціннішим її лікувальним компонентом! В природі, окрім кокосу, лауринова кислота зустрічається лише в грудному молоці. В грудному молоці ця кислота міститься для того, щоб захищати новонароджену дитину від вірусів та інфекцій, саме в цьому й полягає користь грудного молока для здоров’я дитини. Тому завдяки лауриновій кислоті кокосова олія має виражений антимікробний, противовірусний ефект. Другий жир у складі кокосової олії, який має антимікробні властивості це капринова кислота. В парі ці кислоти знищують широкий ряд шкідливих мікроорганізмів. І лікувальні властивості цих кислот підтверджені дослідженнями вчених. А в нинішній час досліджують можливість приміннення кокосової олії для терапії СНІДу. Окрім цього дослідження уже показали, що лауринова кислота ефективна проти вірусу герпесу-1, цитомегаловірусу, кіру, проти бактерій стафіллококу, стрептококу, хелікобактер пілорі, грибків плісняви, дріждьових грибків, кандиди, декількох видів лишаю та лямблії кишкової. Дослідження показали, що кокосова олія ефективно діє проти кандиди на рівні з флуконазолом. Але на відміну від флуконазолу вона не має побічних дій, адже є природнім засобом. Отака насправді величезна цінність кокосової олії! Тоді чому б її не ввести у свій раціон харчування для профілактики здоров’я?

Іноді попри всі старання традиційне лікування являється не ефективним. Так було, коли у моєї дитини виявили лямблії. Ми пройшли три курси антигельмінтних препаратів, але симптоматика нікуди не зникала і титри в аналізах лишалися високими. Антигельмінтні препарати являються дуже токсичними і я не хотіла більше навантажувати організм дитини цим лікуванням, а натомість почала шукати альтернативні методи  і відкрила для себе кокосову олію. Я давала дитині щодня по пів чайної ложки кокосової олії з їжею, а в кашу замість коров’ячого молока стала добавляти кокосове. Через місяць ми повторили аналіз і лямблій не було виявлено. Паралельно з  кокосовою олією я давала дитячі пробіотики, для того щоб робота шлунково- кишкового тракту налагодилася, сорбент і обмежила в раціоні рафінований цукор та мучні вироби – улюблену їжу лямблій.

Кокосова олія має легку структуру, яка швидко поглинається порами, та не лишає жирних слідів на шкірі. Вона прекрасно зволожує шкіру і стимулює виробіток колагену в ній, завдяки чому має омолоджувальний ефект. За деякими даними кокосова олія має сонцезахистні властивості і на 20% захищає шкіру від шкідливого ультрафіолетового проміння. Саме тому її широко застосовують у косметології. Кокосову олію можна використовувати замість крему для обличчя, рук, тіла, додавати її в маски. Дуже популярні маски з кокосовою олією для волосся. Кокосова олія робить волосся зволоженим, міцним, блискучим та шовковистим, лікує посічені кінчики. А кокосовим молоком легко можна зробити ламінування волосся в домашніх умовах:

  • 3–4 ст. ложки кокосового молока.
  • сік половини лимону.
  • 1,5 ч. ложки кокосової, або будь якої олії.
  • 1,5 ст. ложки крахмалу.

Сік лимону змішати з крохмалем, додати олію. Кокосове молоко нагріти не доводячи до кипіння, змішати його з іншими інгрідієнтами і мішати на маленькому вогні поки рідина не стане загустівати. На чисте волосся нанести цю суміш і тримати її 1,5 години, потім змити шампунем. Ефектом ви будете вражені!

Але щоб ефект від кокосової олії та кокосового молока був відчутним, необхідно обрати якісний продукт. Багато виробників зараз в курсі про величезний попит на кокосову олію і почали пропонувати свої товари. Тому на полицях супермаркетів часто можна зустріти кокосове молоко чи олію з величезним списком хімічних добавок та консервантів. Ви маєте розуміти, що такі продукти абсолютно не годяться для оздоровлення організму та косметичних процедур. Я замовляю кокосову продукцію в американському магазині іНerb. Американська продукція проходить перевірку на якість товарів, на відсутність в них шкідливих речовин спеціальними організаціями. Якщо товар не відповідає стандартам якості, в США його не допустять до продажу. У нас в Україні поки що не існує такого контролю за якістю товарів. Поскільки з іНеrb я знайома вже давно, в моєму списку є багато торгових марок, яким я довіряю.

Я віддала перевагу кокосовій олії фірми Garden of Life.

https://ua.iherb.com/pr/Garden-of-Life-Raw-Extra-Virgin-Coconut-Oil-14-fl-oz-414-ml/73117/?rcode=PWK063

Garden of Life – відома американська фірма, яка випускає сиру, нерафіновану органічну продукцію. Тому кокосова олія в цієї марки буває лише холодного віджиму. Продукція має сертифікати USDA organic, B Corporation, QCS, перевірена на відсутність ГМО. Кокосова олія Garden of Life добута методом холодного віджиму, не очищена, не відбілена та не дезодорована, завдяки чому у ній збережені усі корисні мікроелементи, поживні речовини та смак. Смак у кокосової олії Garden of Life особливий. Це найсмачніша кокосова олія на іНеrb! Ароматна, ніжна, солодкувата. І це факт підтверджують безліч відгуків користувачів.

Друга марка яку я хочу відзначити за якістю – Nutiva. Ця фірма випускає як кокосову олію холодного віджиму, так і рафіновану кокосову олію. На відміну від олії холодного віджиму, рафінована кокосова олія не має запаху, тому вона добре підходить для приготування гарячих страв, але в ній в меншій мірі збережені корисні властивості. Нерафінована олія в гіршій мірі підійде для приготування гарячих страв, адже температура горіння у неї нижча. Зате вона прекрасно підійте для лікування і косметичних процедур, тому що в ній збережені всі цілющі властивості.

Фірма Nutiva має сертифікати USDA organic, B Corporation, QAI, Ecocert ICO, перевірена на відсутність ГМО.

https://ua.iherb.com/c/Nutiva/Coconut-Oil/?rcode=PWK063

Окрім кокосової олії Nutiva випускає кокосову муку:

https://ua.iherb.com/c/Nutiva/Coconut-Flour/?rcode=PWK063

 та кокосовий цукор:

https://ua.iherb.com/pr/Nutiva-Organic-Coconut-Sugar-1-lb-454-g/46020/?rcode=PWK063

 Кокосова мука цінна тим, що вона не містить глютен, а отже її можна застососвувати для випічки в безглютеновій дієті. 

Кокосове молоко можна приготувати самостійно з кокосових горіхів. Але далеко не у всіх є час на його приготування, тим паче у рідкому вигляді воно швидко псується і готувати доведеться часто. Якщо у вас бракує часу, щоб приготувати кокосове молоко в домашніх умовах, ви можете придбати органічне сухе кокосове молоко фірми Activz. Cухе молоко зручне тим, що воно не псується, його легко приготувати просто розчинивши у воді.

https://ua.iherb.com/pr/Activz-Organic-Coconut-Water-Powder-7-9-oz-224-g/63394/?rcode=PWK063

Кокосове молоко має сертифікати USDA Organic та Oregon Tilth, перевірене на відсутність ГМО.

Молоко з кокосу, як і кокосова олія, має дуже цінні властивості. За смаком воно нагадує кокров’яче молоко, але більш легке, прекрасно засвоюється та має виражений кокосовий смак і аромат. Воно не містить глютену та лактози, отже ним можна замінити коров’яче молоко, тим хто має його непереносимість. На відміну від коров’ячого молока, кокосове молоко містить мінімум калорій. Коров’яче молоко протипоказано тим, у кого ожиріння, натомість кокосове буде сприяти зхудненню. На кокосовому молоці також можна готувати стави та випічку, додавати його в коктейлі.

Отже можна зробити висновок, що кокосова олія та інші продукти з кокосу – це абсолютно натуральні та безпечні засоби для вашого здоров’я і красоти!

Щоб отримати 5% знижки на своє замовлення в іHerb – введіть в кошику промокод – PWK063