Найкращі дитячі вітаміни!

Найкращі дитячі вітаміни!

Мене часто запитують які я можу порадити хороші вітаміни для дитини.
На iHerb вибір дитячих вітамінів величезний, але й дуже тяжко з цього різноманіття обрати ефективні. І далеко не всі дитячі вітаміни на iHerb такими являються. Тому я вирішила скласти для вас список самих авторитетних і перевірених марок. Цілком можливо що по мірі мого подальшого ознайомлення з новою продукцією, цей список буде поповнюватися.
Купувати дитячі вітаміни вигідніше в США тому що переважна більшість американських вітамінів виготовляється з якісної сировини, ці вітаміни проходять перевірку та мають сертифікати які гарантують якість, не містять у складі алергенів, хімічних барвників та ароматизаторів і при цьому мають доступні ціни. А ефективність їхня перевірена та підтверджена вже багатьма мамами.
У  США дитячі вітаміни діляться на три категорії – вітаміни для новонароджених – мають позначку “Baby”, вітаміни для дітей дошкільного і шкільного віку (з 2 років) – мають позначку “Kids”, вітаміни для підлітків. Кожна категорія має індивідуальний склад, який відповідає віковим потребам дитини.

Вітаміни для новонароджених та немовлят. 

Якщо дитина перебуває на грудному вигодуванні і їжа мами достатньо різноматнітна, мама вживає полівітамінні комплекси та Омегу-3 для годуючих жінок, то як правило, дитина не потребується в додатковому прийомі вітамінів, окрім призначеного педіатром вітаміну D. Якщо дитина перебуває на штучному вигодуванні, потрібно слідкувати за тим, чи отримує вона вітаміни в достатній для неї кількості. Деякі сучасні якісні суміші можуть додатково бути збагачені вітамінами та мінералами необхідними дитині, але не всі. Тому перед тим, як давати вітаміни новонародженій дитині, необхідно проконсультуватися з педіатром.

Мультивітамінні краплі без цукру для немовлят моєї улюбленої марки Nature’s Plus.

Фірма Nature’s Plus – це безперечно лідер по дитячим вітамінам та добавкам на iHerb. Я присвятила окрему статтю дитячим добавкам цієї фірми –  Дитяче здоров’я разом з Animal Parade!
Ці мультивітамінні краплі для немовлят не містять нічого зайвого – без цукру, без глютену, без сої, без молока. Мають приємний апелсиновий смак та зручну піпетку для дозування. Вітаміни можна давати дитині прямо в  краплях, або ж підмішувати в дитячу суміш. У складі комплексу тільки самі необхідні вітаміни, які потрібні дитині, без ніяких добавок, трав, пробіотиків, які часто зустрічаються в мультивітамінах категорії “Kids”, адже деякі добавки можуть викликати алергію в такому віці.

Як альтернативу їм, можете розглянути Мультивітамінні краплі з Омегою-3  Twinlab

Ці вітаміни також мають високий рейтинг на сайті. Мають хороший склад – дозування не перевищує необхідні денні норми для дітей цього віку. І великий плюс цих вітамінів, що вони містять у складі Омегу-3, а саме незамінну амінокислоту DHA, яку організм сам не здатен синтезувати, а вона дуже необхідна для розвитку нервової системи, мозку та зору дитини. DHA чинить профілактику нервових розладів, розумової відсталості та проблем з зором в дитини. Хоча у складі її не досить багато – 20 мг. DHA міститься в грудному молоці. Але якщо дитина на штучному вигодуванні – вона не отримує цю необхідну їй амінокислоту. Щоб зрозуміти для чого необхідна Омега-3 дітям, раджу прочитати цю статтю – Безцінна користь Омега-3!
Але перед прийомом Омеги-3 слід переконатися, що у дитини відсутня алергія на рибу. Якщо це так, то краще обрати перший варіант мультивітамінів без Омега-3 у складі.

Вітаміни для дітей від 6 місяців у рідкому вигляді.

Такі вітаміни можна давати, як дітям від 6 місяців до 2 років, коли вони ще не вміють добре жувати, так і після 2 років. В інструкції є дозування відповідно віку дитини.
Бестселлером та лідером продаж серед вітамінів у рідкій формі є Дитячі мультивітаміни ChildLife

Фірма ChildLife займається виготовленням тільки дитячих вітамінів та біодобавок, тому прекрасно на них спеціалізується.  Вітаміни мають смак апельсину та манго. Цей вітамінний комплекс в основному направлений на зміцнення імунітету дитини і гармонійний розвиток нервової системи. Має високий вміст вітаміну  С понад денну норму, а також в межах денної норми вітаміни – В1, В2, В6,В12. А вітамін D3 міститься тут лише  69% від денної норми необхідної дитині. Тому, якщо ви додатково даєте вітамін D, вам необхідно буде знизити його дозу попередньо порадившись з дитячим лікарем. Або ж самостійно розрахувати яку дозу вітаміну D вам необхідно додати до повної денної норми, яка має становити 500МЕ вітаміну D на добу. Влітку, коли дитина часто перебуває на сонці, можна просто обійтися тією дозою вітаміну D, яка присутня у полівітамінному комплексі ChildLife. А восени та взимку слід буде добавити вітамін D до повної денної норми.  Кальцію і магнію в цьому та інших дитячих комплексах міститься дуже мало, виробники намірено його додають саме в такій кількості. Тому якщо ці елементи необхідні вашій дитині, разом з цим комплексом їх необхідно буде ввести додатково. Склад вітамінів гіпоалергенний, ароматизатори натуральні. Без штучних барвників та підсолоджувачів. У складі цих вітамінів, як і в більшості дитячих мультивітамінних комплексів відсутнє залізо. Адже залізо – це токсичний мікроелемент і його передозування може нашкодити дитині більше, аніж нестача. Особливо це стосується дітей до 2 років.
Вітаміни після відкриття необхідно зберігати в холодильнику.

Жувальні вітаміни-цукерки для дітей від 2 років

Вітамінні комплекси відомої фірми Nature’s Plus, Gold у вигляді жувальних цукерок! 

Золотий стандарт! Ці вітаміни на мою думку безперечно є лідером серед дитячих вітамінів на іНerb, завдячуючи їхньому унікальному збалансованому складу. За ціною ці вітаміни значно дорожчі попередніх, але це тому що склад їхній значно багатший. Це не добре й не погано, а залежить від індивідуальних потреб вашої дитини. Наприклад, якщо у дитини є алергія на будь який компонент у складі, то краще віддати перевагу тим вітамінам, які не мають у складі певних добавок.
Вітаміни ChildLife містять у складі цукор, проте бувають випадки коли цукор протипоказаний дітям. Nature’s Plus містить замість цукру підсолоджувач ксиліт. На відміну від цукру, ксиліт не руйнує зуби, а навпаки їх зміцнює та чинить профілактику карієсу. Ксиліт є складовою багатьох дитячих зубних паст. Отже це величезний плюс цього вітамінного комплексу.
Вітамін D3 у цьому комплексі міститься в денній нормі – 500 МЕ, отже якщо ви даєте дитині цей комплекс – додатково вітамін D вводити не потрібно. Також у складі тут присутнє залізо в безпечній формі аміноетанолу, але в дуже маленькому дозуванні, яке не нашкодить дитині усього – 28% від денної норми, це те саме що з’їсти плитку дитячого гематогену. Йод тут представлений в природній формі – видобутий із ламінарії, така форма є абсолютно безпечною та найкраще засвоюється. В українському регіоні є сильна нестача йоду, тому дітям він потрібен для підтримки щитовидної залози. Не отримуючи достатньо йоду, щитовидна залоза накопичує в собі йому подібний радіоактивний йод з навколишнього середовища, що призводить до збільшення щитовидної залози. Комплекс містить в повній денній нормі такі важливі для підтримки імунітету вітаміни як С, Е, А, вітаміни для нервової системи В1, В2, В5, В6 і В12.  Окрім вітамінів комплекс містить пробіотики, лютеїн, який необхідний для підтримки здоров’я зору,  а також це антиоксидант, який захищає дитячий організм від вільних радикалів, які присутні в забрудненому навколишньому середовищі. Містить комплекс основних жирних кислот – альфа-лінолева, линолева, олеїнова, пальмітінова кислоти і ферментну суміш, яка допомагає вітамінам краще засвоюватися та сприяє здоровому травленню. Також у складі міститься лимонний біофлавоноїдний комплекс, це склад природніх антиоксидантів, які містяться у багатьох ягодах та фруктах. Їхня роль в організмі величезна, наприклад вони допомагають засвоєнню вітаміну С, корисні для судин та серця.
Отже склад вітамінів просто чудовий! А ще ці вітаміни представлені у вигляді різноманітних смаків – вишня, виноград, апельсин, кавун або асорті, ви можете обрати найулюбленіший! Цукерки представлені у формі різноманітних звіряток.

Комплекс Rainbow Light, Nutri Stars

Цей вітамінний комплекс спрямований на підримку імунітету, а також для гармонійного розвитку нервової системи. Має високі дози вітамінів А, С, Е, та вітамінів групи В. Залізо у складі не пеервищує 30% денної норми.  Але вітаміну D в цьому комплексі дуже мало – усього  6% від денної норми, тому необхідно буде вводити його окремо.
Зате цей комплекс містить важливу добавку, яка необхідна для гармонійного розвитку розумових здібностей дитини та нервової системи в цілому – лецитин. А також у складі міститься PABA (В10) -це маловідомий вітамін, якого я не зустрічала більше в інших дитячих комплексах. Але він дуже важливий для гармонійного розвитку щитовидної залози, для захисту шкіри від ультрафіолетового випромінення (хоча це не відміняє використання сонцезахистних кремів), також цей вітамін має противірусні властивості, стимулюючи синтез ендогенного інтерферону. У складі міститяться такі користі речовини для загального зміцнення здоров’я як органічна спіруліна, зелені пшеничні ростки, атлантична ламінарія, рослинні концентрати шпинату, брокколі, петрушки та червоного буряка. А також комплекс харчових ферментів рослинного походження. Отже склад вітамінів унікальний. Більше за все вони підійдуть на літній період, коли організму достатньо буде природнього вітаміну D від сонця та захист від ультрафіолету, якому сприятиме В10.

Дитячі жувальні вітаміни Nature’s Way, Alive! 

Цієї фірми є два вида дитячих вітамінів і вони відрізняються за складом.
 В цьому комплексі дозування вітамінів величезне, більшість у складі перевищує денну норму. Наприклад вітамін D міститься в 150% або 600 МЕ. Вітамін С та вітаміни групи В також понад 100%, інші вітаміни тут знаходяться в межах денної норми. Тому такий вітамінний комплекс скоріше за все підійде більше для холодної пори року.
Другий варіант Alive! містить вітаміни в межах денної норми.
Обоє комплексів містять комплекс  з натуральних органічних фруктів та овочів, які сприяють кращому засвоєнню вітамінів.

Натуральні вітаміни.

Ці вітаміни заслуговують особливої уваги. Вони виготовлені не з синтетичних, а з природніх компонентів. Вважається, що в природній формі вітаміни засвоюються організмом краще. Я пробувала давати дитині як синтетичні вітаміни так і натуральні. За моїми спостереженнями від натуральних ефект був більш вираженіший, кращий. Якщо для синтетичних вітамінів є важливе правило – не приймати на голодний шлунок, то натуральні вітаміни можна пити не залежно від прийому їжі, дискомфорту в шкт вони не викличуть. Також вони не виділяються з потом та сечею, на відміну від синтетичних вітамінів які фарбують сечу в яскраво жовтий колір.

Лідер серед натуральних вітамінів це безперечно Garden of Life.

Їхні вітаміни знаходяться у сирій формі, в якій вони засвоюються аналогічно як з сирих фруктів та овочей. Сировина для виготовлення вітамінів використовується органічна, без ГМО. Не містять у складі цукру та штучних добавок. В комплекс додана пробіотична суміш.

Дитячий вітамінний комплекс MegaFood 

Вітаміни цієї фірми можна зустріти в аптеках України. Але ціни на них в 5 разів дорожчі ніж в США. Тому не переплачуйте, купуйте їх на іНerb.
Правда на відміну від Garden of Life, MegaFood містить дозування вітамінів які переважно нижчі денної норми, але завдяки своїй натуральній формі засвоюються вони прекрасно. Технологія виготовлення також відрізняється. MegaFood  вирощує вітаміни на природніх дріждях спеціальною технологією, але деякі вітаміни в комплексі видобуті з овочів та фруктів, наприклад вітамін А. Тут він знаходиться в прекрасній біодоступній формі змішаних каротиноїдів (криптоксантин, лютеїн, зеаксантин, лікопін)! І це його велика перевага над синтетичними аналогами, які містять вітамін А у моно формі бета каротину. Вітамін Е видобутий з органічного неощищеного рису також знаходиться в повному спектрі змішаних токоферолів. А для нашого організму набагато краще, коли вітаміни поступають саме в таких змішаних біодоступних формах, які задумані самою природою. У складі комплексу також додатково містятиться фруктова суміш та харчові ферменти.

Вітаміни для підлітків 

На мою думку, Nature’s Plus Source of Life  одні з накращих!

Комплекс Nature’s Plus для дівчат зі смаком лісових ягід.

Це унікальний комплекс, який містить екстракт клюкви, пажитніка та ямсу для профілактики здоров’я сечостатевої системи та молочних залоз. Вітаміни містяться в межах денної норми, залізо місить 50 %  денної норми. Також у складі є пробіотики та лимонний біофлавоноїдний комплекс.

Комплекс Nature’s Plus для хлопців зі смаком диких ягід.

У складі міститься спеціальний комплекс BlemiShield та рослинні амінокислоти для зміцнення м’язів , це необхідно для підлітків які займаються спортом. Цинк як в комплексі для хлопців, так і в комплексі для дівчат знаходиться в 100% добовій нормі, цей елемент необхідний для профілактики підліткового акне.

Мультивітаміни для підлітків Rainbow Light

Склад направлений на півищення імунітету та стресостійкості. Тут містяться високі дози вітамінів, наприклад вітаміну С тут аж 500% денної норми, а деякі вітаміни групи В перевищують 1000%. Отже такий комплекс буде корисним при розумових та нервових навантаженнях, наприклад під час іспитів. Як і дитячий комплекс, комплекс для підлітків Rainbow Light містить PABA. Але цинку тут міститься менше ніж в комплексі Nature’s Plus. У складі присутні ферменти для травлення, такі корисні харчові добавки як хлорофіл, спіруліна, шпинат і червоний буряк. А також суміш лікарських трав для загальної підтримки здоров’я.
Я описала ті вітаміни, які на мою думку найкращі за складом, збалансовані та мають достатньо високі дози. Я передивилася та проаналізувала багато вітамінних комплексів на іНеrb. При виборі вітамінів для мене важливі 3 критерія:
  • Дози вітамінів повинні бути наближені до денної норми. Чим вище цифра – тим ефективніше препарат. В дешевих вітамінних комплексах, як правило, низькі дози вітамінів. Про те часто  трапляється й зворотня ситуація, коли в дорогих за ціною комплексах дози вітамінів недостатні. В такому випадку ви переплачуєте гроші і не отримуючи бажаного ефекту. Висока ціна – не завжди є критерієм якості. Тому перед покупкою вітамінів читайте склад, не орієнтуйтесь лише на рекламу. Денну норму вітамінів ви можете глянути тут: http://kakievitaminy.ru/kalkulyator-vitaminov-i-mineralov Це вам допоможе зорієнтуватися при їх виборі.
  •  Склад без шкідливих домішок. Це знижує ризик алергічних реакцій та навантаження на детоксикаційну систему дитячого організму.
  • Авторитет фірми. Я обираю тільки відомі авторитетні фірми, які відповідають міжнародним вимогам фармацевтичної промисловості GMP та добре зарекомендували себе на ринку, заробили високий авторитет серед покупців та на сайті і мають переважну більшість хороших відгуків.

Приведу для зрівняння одну популярну серед покупців бюджетну фірму вітамінів. Gummi King

Вони мають форму жувальних цукерок у вигляді фруктів та привертають увагу яскравим дизайном. Але якщо проаналізувати склад, то стає зрозуміло, що добова норма вітамінів для дітей від 4 років не перевищує 25%. Отже і ефективність їхня значно нижча за вищеперелічені вітамінні комплекси.  Але взагалом, це не непоганий варіант бюджетних вітамінів, і краще придбати такі, аніж ніякі. У складі вітамінів не має штучних ароматизаторів та барвників. Просто майте на увазі, що особливих чудес від них чекати не варто.
Як ви напевне помітили, практично усі представлені вітамінні комплекси мають у складі мінімум мінералів, особливо магнію та кальцію. Тому, якщо вашим дітям необхідні ці мінерали, їх слід буде придбати додатково і прийом мінералів та вітамінів краще розділяти, наприклад вітаміни – вранці, мінерали – ввечері для кращого засвоєння.

Часте питання:  давати дітям вітаміни на постійно чи з перервами?

На цей рахунок є різні думки. Але на мою думку вітаміни всі вітаміни які не є в біодоступній формі не слід вживати безперервно. І слід пам’ятати, що гіпервітаміноз так само щкідливий як і гіповітаміноз.
Водорозчинні вітаміни при передозуванні виводяться нирками, з жиророзчинними (А, Е, D, К) ситуація складніша – вони накопичуються в жирових клітинах, тому їхнє передозування є небезпечним.
Курс для синтетичних вітамінів повинен становити 1-2 місяці, а для натуральних вітамінів не має таких чітких рамок і їх можна вживати довше, але не перевищуючи денну норму за віком дитини.
Деяким дітям за станом здоров’я вітаміни необхідно вживати на регулярній основі, в такому випадку краще віддати перевагу натуральним комплексам і дозування обов’язково узгоджувати з лікарем. А в профілактичних цілях вітаміни необхідні при ознаках гіповітамінозу, в зимово-весняний період, при епідеміях хвороб, під час та після хвороби та пропивати курс не залежно від цих станів для профілактики здоров’я, за місяць перед початком навчання в школі чи перебування в дитячому садочку. При чому вітамінні комплекси краще міняти час від часу на інші. Особливо це стосується синтетичних вітамінів, адже вони різні за складом, співвідношенням між собою і формою. Якщо в організм будуть попадати вітаміни у різноманітній формі і співвідношеннях – він матиме більше змоги обрати те що йому потрібно, при цьому не буде ризику що якогось вітаміну поступить з надлишком, а по іншому буде нестача.
Весь розділ з вітамінами для дітей:

 

Щоб отримати 5% знижки на своє замовлення в іHerb – введіть в кошику промокод – PWK063